marți, 26 iunie 2012

Tomek Setowski – Muzeul Imaginaţiei sau Casa realismului magic

La fel ca şi Michael Parkes, maestrul realismului magic, Tomek Setowski, un artist polonez remarcabil, face şi el parte din categoria selectă a acestui nou curent în artă. Lumea fantastică şi plină de imaginaţie creată de el a cucerit inimile publicului şi au făcut ca Tomek Setowski să fie cunoscut şi recunoscut în întreaga lume. Lucrările sale mi-au plăcut imediat ce le-am descoperit pe internet şi m-au atras în mod deosebit tot datorită detaliilor cu care artistul îşi realizează, cu o măiestrie fanstastică, personajele, la fel ca şi Michael Parkes sau James C. Christensen

Tomek Setowski s-a născut în 1961, la Czestochowa, Polonia, unde se află, din anul 2000, şi “Muzeul Imaginaţiei”, un spaţiu expoziţional propriu permament pentru lucrările sale. Interioarele muzeului sînt decorate cu peisajele cunoscute din pînzele artistului. După cum spune el, "am creat un turn de fildeş pentru a scăpa de viaţa de zi cu zi, un fel de stat în stat, centrul al lumii în care am de gînd să rămîn pînă la sfîrşitul zilelor mele". Locul are o serie de secrete, fiind un adevărat bîlci specific de artă şi cu o surprinzătoare colecţie de obiecte uimitoare. În „Muzeul Imaginaţiei” Tomek Setowski dezvoltă viziunile sale într-o mulţime de domenii, colectînd cele mai bune lucrări de pictură, sculptură, desen şi chiar piese unice de bijuterii. O vizită în acest loc magic poate satisface curiozitatea pentru instalaţii monumentale scoase din pînzele sale, şi să te facă să te simţi ca personajele din poveştile autorului. "Muzeul Imaginaţiei", conţine o galerie şi o secţiune de studio. La parter este un spaţiu uimitor, plin de culoare şi, în acelaşi timp, o lume sumbră. Partea de la etaj este un paradis de creaţie pentru artist, locul unde lucrează departe de grijile fiecare zi şi de problemele civilizaţiei moderne.








Sensibilitatea extraordinară care îl caracterizează de mic copil mic a fost descoperită chiar de la vîrsta de doar trei ani, atunci cînd a creat prima sa pictură. Procesul de învăţare, însă, i-a luat mulţi ani. Tomek şi-a început cariera artistică după ce a absolvit Facultatea de Arte Frumoase din Czestochowa, Polonia, în 1989. El este unul dintre pictorii cei mai aclamaţi şi cu cele mai originale lucrări, care a reuşit să-şi creeze propriul stil, unic şi uşor de recunoscut. Arta lui se bucură de interesul celor mai bune galerii din întreaga lume şi este expusă cu succes în Franţa, Germania şi Elveţia.

În 1995 picturile sale au fost incluse într-o expoziţie spectacol numită "suprarealiştii polonezi" care a adus în faţa publicului pe cei mai buni artişti şi ideile lor în suprarealism. Datorită acestui eveniment, Tomek Setowski a fost unul dintre pictorii apreciaţi, cu cele mai originale şi talentate lucrări. Punctul de cotitură în cariera lui Tomek Setowski a fost 1998, atunci cînd Arte Plastice Stricoff, una din cele mai bune galerii de artă din New York, era în căutarea unor artişti noi, promiţători, cu stiluri originale în pictură. Aşa se face că reprezentanţii acestei galerii au decis să parieze pe Tomek Setowski. De atunci, Tomek Setowski a avut stand propriu şi exponate în cadrul firmei sale "Muzeul Imaginaţiei" la New Yorker ARTEXPO, cel mai mare tîrg de artă din New York. Prezentările de pe Art Fair s-au dovedit a fi un succes.
















Timp de mulţi ani lucrările lui Tomek Setowski au fost puse sub noţiunea largă de suprarealism. Doar recent, s-a decis că artiştii care au un stil de "realism magic" sau "realism" sînt artiştii care lucrează mai aproape de Bosch decît de Salvador Dali. De altfel, nu sînt mulţi reprezentanţi ai acestui trend în lume deoarece, pentru crearea unor astfel de lucrări, este necesară o tehnică impecabilă, aproape de măiestrie şi o imaginaţie imensă. "Călătoriile mele în ţara de fantezie sînt o căutare de comori pe care aş dori să le împărtăşesc. Mintea este o fabrică de vise deschisă pentru creaţie. Compoziţiile monumentale pe care le fac sînt o încercare de a trăi în lumea imaginaţiei, departe de viaţa de zi cu zi. Aceste călătorii artistice în imaginaţie pe care le-am făcut în viaţa mea au fost cauzate de pasiunea mea pentru pictură. În general, sînt interesat de tot ce înseamnă artă, iar acest interes m-au condus la propriul meu stil. Înainte aveam mult timp să mă obişnuiesc cu gîndul că aceste călătorii ale mele pe pînză vor călători şi ele la rîndul lor în expoziţii sau la diferiţi proprietari şi vor deveni părţi din colecţii diferite”, spunea Tomek Setowski.












În anul 2000, una dintre cele mai mari case de edituri din Polonia, Muza SA, a tipărit un album "Sętowski - Teatrul Magic", în seria lor de prezentare cu cele mai mari celebrităţi din istoria picturii. Albumul prezintă lucrări de Tomek Setowski din ultimii cinci ani, desene, schiţe şi, în plus, sculpturile pe care le face doar ocazional. După succesul obţinut de editori cu acest album a fost luată decizia de a scoate un alt album cu lucrările artistului: "Muzeul Imaginaţiei". Acesta reuneşte cele mai recente lucrări ale artistului, precum şi picturile sale cele mai apreciate. Acestea au fost completate de desene, gravuri, guaşe şi fotografii de la o galerie din Częstochowa, care arată modul unic de prezentare a lucrărilor însoţite de sculpturi. Albumul este, de fapt, un rezumat al activităţii artistice a lui Tomek Setowski de pînă acum, şi în acelaşi timp, o încercare de a ajunge la un cerc mai larg de simpatizanţi ai realismului magic.










Expoziţiile lui Tomasz Sętowski se bucură de o mare popularitate în rîndul publicului acest lucru fiind dovedit atunci cînd expoziţia sa "Teatrul Magic" a fost recunoscută ca evenimentul cultural al regiunii ani la rînd. Iar ca urmare a voturilor oamenilor, Sętowski a fost declarat ca artist al anului. În 2000, de asemenea,  i-a fost conferit titlul de "Artist al secolului 20", iar nouă ani mai tîrziu Tomek Setowski va fi premiat de primarul oraşului Czestochowa dar şi de Ministerul Culturii Polonez. În anii 2006-2008 Tomek Setowskiv face o călătorie în ţara de aur, fiind primul artist care şi-a prezentat lucrările în Dubai, în celebrul Hotel Burj Al Arab. De asemenea, celebra companie Rolls-Royce nu a rămas nici ea indiferentă la farmecul lucrărilor lui Tomek Setowski, artistul polonez fiind ales ca ambasador al unui model de limuzină de lux.




 
Vă invit să vizionaţi şi site-ul artistului care este foarte fain şi deosebi.
http://www.setowski.com/main.php
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.57670853517.64823.47295143517

Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...