marți, 12 iunie 2012

Tehnica “trompe l'oeil” sau pictura iluziei

Vă prezint astăzi o tehnică de artă interesantă cunoscută încă din antichitate, dar care artiştii vremilor au dezvoltat-o pînă astăzi. Este vorba despre “trompe l'oeil”care este o tehnica ce implică imagini extrem de realiste în scopul de a crea iluzia optică obiectele descrise există în trei dimensiuni. Perspectiva forţată este o iluzie comparabilă în arhitectură.

"Trompe l'oeil", literalmente tradus din franceză, înseamnă "înşeală ochiul". Prin utilizarea abilă de vopsea, artiştii trompe l'oeil pot crea o imagine de trei dimensiuni pe un plan bidimensional. Iluzia funcţionează, de obicei,  dacă priveşti lucrarea de la distanţă şi este descoperită numai atunci cînd privitorul îşi dă seama înşelăciune. Tehnicile utilizate de artiştiitrompe l'oeil” implica imagini extrem de realiste şi necesită un grad ridicat de capacitatea tehnică.

Pictura iluzie sau pictura “trompe l'oeil” are nevoie de aptitudini artistice deosebite, iar unii artişti au încercat să aducă această formă de artă din spate. Deşi această tehnică îşi are originea în perioada barocă, atunci cînd se referă la iluzionismul perspectivei, utilizarea ei datează încă din antichitate. Tehnica a fost folosită în picturile murale greceşti şi romane, cele mai cunoscute, de exemplu, fiind cele din oraşul Pompei. Un exemplu tipic de “trompe l'oeil” din pictura murală este cea în care se pictează o fereastră, uşă, sau hol într-o perpectivă astfel încît să sugereze o cameră mai mare.

Pictură murală Pompei

Înţelegînd foarte bine şiretlicurile folosirii perspectivei, pictori italieni din Quattrocento cum ar fi Andrea Mantegna (1431-1506) şi Melozzo da Forlì (1438-1494), Samuel Van Hoogstaten, Domenico Remps, 
au inceput să picteze tablouri de tavan în tehnica trompe l'oeil”, în general, frescă, pentru a da impresia de spatiu mai mare pentru privitorul de jos. Acest tip de iluzionism trompe l'oeil” este specific picturilor de tavan şi este cunoscută şi ca di Sotto în su”, adică de jos în sus, în limba italiană. Bine-cunoscute sînt exemplele din Camera degli Sposi în Mantua şi Antonio da Correggio lui (1489-1534) Adormirea Maicii Domnului, în Domul din Parma. În mod similar, Vittorio Carpaccio (1460-1525) şi Jacopo de 'Barbari (c.1440-înainte de 1516) a adăugat mici caracteristici trompe l'oeil” în picturile lor, explorînd jucăuş graniţa dintre imaginaţie şi realitate. De exemplu, o muscă pare a fi aşezată pe o ramă de tablou sau o perdea apare în prim plan pentru a ascunde parţial pictura.

Andrea Mantegna - Mantoue, Palais ducal, Camera degli Sposi - v.1465

Andrea Mantegna - The Dead Christ

Melozzo, da Forli (1438-1494) - Dome decoration

Domenico Remps – Dulapul curiozităţilor – 1690

Samuel Van Hoogstaten - Quodlibet - 1666

Evadarea by Pere Borrell del Caso, 1874

Portret de călugăr by Petrus Christus (1446)
- se poate observa o muscă pe rama de jos a tabloului -

Evert Collier (circa 1640–1708)

Pictor cu pipă şi carte by Gerard Dou (c.1654)

Jacopo de' Barbari, 1504

Tehnicile “trompe l'oeil” pot fi găsite, de asemenea, pictate pe mese şi alte elemente de mobilier, pe care, de exemplu, un pachet de cărţi de joc pare a fi aşezat pe masă. Un exemplu deosebit de impresionant poate fi vazut la Chatsworth House din Derbyshire, unde una dintre uşile de interior pare să aibă o vioară şi arcuşul agăţate pe ea.  În tehnica “trompe l'oeil” au pictat, în 1723, Jan van der Vaardt, în secolul 19 pictorul William Harnett care era un adevărat specialit în domeniu, iar în secolul 20, începînd cu ‘60, artistul american Richard Haas. O amploare a luat această tehnică artistică de pictură la începutul anilor 1980 cînd artistul german Rainer Maria Latzke a început să combine arta frescă clasică cu conţinut contemporan cu “trompe l'oeil”. Astfel, au devenit din ce în ce mai populare picturile murale interioare, dar şi de pe părţile laterale ale clădirilor  Şi artistul spaniol Salvador Dalí a utilizat tehnica pentru un număr de picturi.

Jan van der Vaardt

  William Harnett




Salvador Dalí





 Richard Haas


 Picturi “trompe l'oeil” de exterior










Picturi “trompe l'oeil” de interior












Astăzi, unele dintre cele mai populare şi moderne “trompe l'oeil” sînt piese de artă publice, cum ar fi desene cu cretă 3D uimitoare realizate pe pavajele străzilor în diferite oraşe ale lumii, de artişti precum Kurt Wenner, Julian Beever sau Edgar Müller. Aceştia şi-au dezvoltat propriile stiluri şi şi-au scos operele de artă în stradă. Am să vă prezint pe aceşti artişti ai străzii care au excelat în tehnica „trompe l'oeil” şi şi-au dedicat cariera artistică acestui stil într-un material viitor.

Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...