joi, 28 iunie 2012

Kumi Yamashita şi portretele sale incredibile dintr-o singur fir de aţă şi mii de cuie


Este incredibil cum reuşesc să uimească unii artişti prin creativitatea lor. Pentru a ieşi din anonimat, creatorii recurg la materiale şi tehnici inedite. Este şi cazul artistei japoneze Kumi Yamashita pentru care ingenioasa combinare a luminilor, umbrelor, aţei de cusut şi cuielor i-a adus notorietate.

 
Kumi Yamashita s-a născut în 1968,  în Japonia, dar trăieşte şi lucrează în New York City. Artista a captat atenţia on-line datorită artei sale inedite pe care o practică. Ea realizează lucrări incredibile, cu lumini şi umbre, dar şi din aţă şi cuie. Kumi Yamashita a absolvit, în 1994, Colegiul de Arte din Washington, Statele Unite ale Americii, apoi a obţinut un masterat în arta plastică la School of Art din Glasgow, Marea Britanie, în 1999. Kumi Yamashita are o listă impresionantă de expoziţii personale şi de grup, la sfîrşitul anilor '90, dar şi o serie de colecţii permanente în jurul lumii. În seria lucrărilor din lumină şi umbră, Kumi Yamashita foloseşte o singura sursă de lumină, împreună cu un set de obiecte plasate incredibil de ingenios pentru a crea umbre care iau forma unor siluete. Este ceea ce criticii au numit "lucrări de artă pe pereţi". Astfel, peretele unei camere devine chiar fondul unei opere de artă, făcînd parte din ansamblul creat de artist.









 
Însă artista japoneză creează şi portrete fascinante făcute dintr-un singur fir de aţă de culoare neagră şi o mulţime de cuie. Artista aranjează mai întîi pe o tablă albă cuiele, apoi trece firul printre acestea formînd modele complicate. Rezultatul este un portret extraordinar care uimeşte prin măiestrie. Kumi Yamashita şi-a denumit seria acestor portrete "Constellation" care, în tradiţia greacă, înseamnă figuri mitice în cer. "Este ca şi cînd te-ai uita la o fotografie alb-negru foarte granulată, unde milioanele de puncte creează un chip", spune Kumi Yamashita despre portretele ei.




Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...