marți, 5 iunie 2012

Michael Parkes – maestrul realismului magic

La fel ca şi Gustav Klimt, Michael Parkes este unul dintre artiştii care, în această lume din ce în ce mai tehnologizată, readuce magia pe culmile gloriei. Recunoscut în lumea artelor ca maestru al realismului magic, dacă se poate spune aşa, Michael Parkes m-a fascinat şi încîntat de prima dată cînd am descoperit lucrările sale pe internet. Nu aş vrea să folosesc multe cuvinte ca să descriu picturile acestui artist. Am să las mai bine să vorbească singure despre ele, postînd cît mai multe. Adaug doar, mai jos, nişte descrieri traduse de pe site-ul oficial al artistului.

Ceea ce este neobişnuit în lucrările lui Michael Parkes este că, elemente metafizice şi spirituale sînt unite în realitate. Activitatea sa evocă o atmosferă misterioasă, care poate fi de multe ori doar descifrată cu ajutorul mitologiei antice şi filosofiei estice. În lumea fantastică a lui Parkes legile realităţii pămînteşti sînt eliminate, iar spaţiul şi timpul intră în propria lor nemişcare. Este tentant să se vorbească despre o lume de vis în opera lui Michael Parkes, însă "lumea de vis" a lui Michael Parkes întrece toate visele noastre în îndrăzneală, libertate şi intensitate. Pe scurt, în Michael Parkes, artă figurativă a epocii noastre, a găsit un nou exponent, fascinant şi extrem de autentic. „Ca fiinţe umane ne limitează sentimentul nostru de percepţie a ceea ce este, în general, confortabil şi prezent în viaţa de zi cu zi. Dar deşi am fost conditionaţi să nu percepem nimic în afară de lumea noastră, acest lucru nu înseamnă că nu poţi intra pe alte tărîmuri”, spune Michael Parkes.
 





















Michael Parkes s-a născut în 1944 şi a studiat arta grafică şi pictura la Universitatea din Kansas, SUA, apoi a călătorit timp de trei ani, prin Asia şi Europa. În 1975, Michael Parkes s-a stabilit în Spania, unde locuieste şi în prezent. De-a lungul carierei sale, a participat la numeroase expoziţii internaţionale, care au subliniat importanţa muncii sale. Michael Parkes este atît un pictor talentat, cît şi un sculptor unic şi extraordinar, litograf şi grafician în piatră. A fost catalogat drept “lider mondial în Magical realist”. După cei 30 de ani de succes ca artist, Michael Parkes primeşte o stea în lumea artei contemporane. Lucrările sale sînt colecţionate de celebrităţi, dar se regăsesc şi în colecţiile private importante, precum şi în muzee din întreaga lume.






















Istoria personală Michael Parkes

Michael Parkes a crescut în Canalou, Missouri, SUA, un oraş tipic american Midwest din anii cincizeci. A urmat un colegiu de artă unde a întîlnit o femeie, artist şi muzician, de care s-a îndrăgostit, dar cu care s-a căsătorit cu mai mult de trei decenii mai târziu. Este vorba despre Maria Sedoff, o profesoară care preda istoria la colegiul de artă. Parkes a fost un student serios pe tot parcursul vieţii, dar şi pe calea spiritualituală şi esoterică pe care a păşit la un moment dat. În 1970, Michael şi Maria au pornit într-o călătorie spirituală pe parcursul căreia au făcut o pasiune pentru India. Au împreună un copil, o fiică. La început, cei doi au fost nevoiţi, pentru a-şi cîştiga traiul, să facă o mică afacere comercializînd curele din piele pentru turişti. Încet, încet însă lucrările lui Michael Parkes încept să aibă succes, iar artistul este recunoscut internaţional ca un maestru. Parkes rămîne însă la fel de modest cum a fost toată viaţa, la fel de mult ca şi aproapele tău favorit ţesător de salvie, de mituri şi de vise. În cele din urmă şi-a înfiinţat o companie prin care îşi publică lucrările şi cîştigă independent din arta sa.




























 




 









Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...