miercuri, 20 iunie 2012

"Handimals” - Guido Daniele şi celebrele sale mîini pictate


Prima dată cînd am găsit pe internet picturile pe mîni, "Handimals”, nu ştiam mai nimic despre autor, Guido Daniele. La fel ca şi alţii, am vizionat picturile pe mîini, fiind de altfel cele mai atractive şi inedite la acea vreme. Iar autorul a rămas în umbră. Curiozitatea m-a făcut însă, pînă la urmă, să aflu mai multe despre cine este autorul şi cum le-a făcut. Mi-au plăcut aceste lucrări pentru că demonstrează, încă o dată, că detaliile fac diferenţa şi scot la iveală talentul. Numai cine iubeşte ceea ce face este atent la fiecare detaliu în parte. Vă prezint mai jos ce am găsit despre Guido Daniele, acest artist italian, extraordinar de talentat, care a reuşit, într-o sclipire de geniu, să găsească o modalitate inedită de a se face remarcat. Şi, apropo de sclipirea de geniu”, am aflat că această expresie este înregistrată în legislaţia americană în ce priveşte invenţiile. Astfel, o persoană care şi-a patentat o invenţie trebuie să explice şi această “sclipire de geniu”, adică momentul exact şi contextul în care i-a venit ideea şi l-a făcut să strige, poate, „Evrika”. Interesant.... J




Guido Daniele s-a născut în 1950, în Soverato, Italia, iar în prezent trăieşte şi lucrează în Milano. Din 1964 pînă în 1968 a urmat Şcoala de Artă Brera şi a absolvit aici la secţia sculptură, în 1972. După absolvire pleacă în India unde stă doi ani pentru a urma şcoala Tankas în Dharamsala. Deşi s-a specializat în sculptură, din 1968 începe să picteze şi participă la expoziţii de artă cu caracter personal şi de grup. În 1972 Guido Daniele începe să lucreze ca ilustrator hiper-realist, în cooperare cu importante edituri şi companii de publicitate din întreaga lume, unde utilizează şi testează diferite tehnici de pictură, printre care unele tehnici inovatoare cu aerograful. El a pictat decoruri de pînă la 400 de metri pătraţi în dimensiune, dar şi lucrări în tehnica trompe l'oeil” pentru case private şi clădiri publice.

În 1990 Guido Daniele adăugat o nouă experienţă artistică la cele sale anterioare: pictura pe corpul uman. Noile “lucrări” devin imagini pentru publicitate şi reclame sau pentru evenimente de modă şi expoziţii. Recent cercetările artistice l-au condus la combinarea a două tehnici tradiţionale de portret: fotografia şi pictura în ulei, laied pe suport fotografic în acelaşi mod ca şi Jan Saudek. Însă maestrul de imagini fotografice şi imprimare manuală în camera obscură a fost întotdeauna celebrul fotograf Francesco Radino.

În anul 2000 devine cunoscut pe plan internaţional cu celebrele sale "Handimals", o metodă de pictură pe corp care crează personaje extrem de realiste. "Handimals" este prima colecţie a lui Guido Daniele pe care o agentie de publicitate le foloşte în diferite reclame. Este vorba despre pictarea unor animale pe corpul uman, mai ales pe mîini. A fost începutul celebrităţii sale. "Am cercetat fiecare animal în profunzime pentru a vedea cum aş putea să-l transfer pe o mînă şi să-l aduc la viaţă. Primul Handimal a fost un ghepard şi, chiar şi în prezent, este lucrarea mea preferată. S-a dovedit a fi o lucrare perfectă încă de prima dată şi asta mi-a dat curajul de a realiza un întreg set cu animale pictate pe mîini”, spune Guido Daniele.














Ca ajutor, Guido Daniele îl foloseşte cel mai frecvent pe fiul său (Michael James, 15ani) sau pe fiica lui (Ginevra, 22 ani). Cei doi sînt pînzele sale primare. "Dacă petrec ore ca să pictez o mînă, prefer să fie mîna cuiva pe care îl iubesc. Nu e nimic mai dificil decît să lucrez cu un model nervos, străin şi ale cărui mîini tremură", explică Guido Daniele. În medie, o pictură "Handimal" durează în jur de trei pînă la patru ore. Însă au fost şi lucrări care au necesitat pînă la 10 ore de muncă, aşa cum a fost şi cînd Guido Daniele a pictat un vultur cu aripile întinse.

































Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...