vineri, 8 iunie 2012

Lumea magică a lui James C. Christensen, un profesor pensionar şi artist mormon

Public astăzi un material despre un artist mormon din statul Utah, SUA, James C. Christensen, care mi-a atras atenţia în mod deosebit. La fel ca şi Gustav Klimt şi Michael Parkes, pe care i-am prezentat deja pe blogul meu, acest artist american are acel ceva cu care rezonnez cînd îi privesc lucrările. Şi cred că asta ţine în special de cum văd aceşti artişti lumea şi lumea imaginarului lor, dar şi atenţia mare pe care o acordă detaliilor. Se spune că detaliile fac diferenţa şi chiar aşa este. Dacă priviţi atent personajele acestor artişti veţi observa că frumuseţea şi magnifica lume pe care o creează se datorează detaliilor. Cel puţin aşa văd eu lucrurile. Consider că detaliile sînt cele care înfrumuseţează, determină stilul şi scot în evidenţă valoarea creaţiei, dar şi măiestria creatorului. În operele lor nimic nu este lăsat la întîmplare, nici măcar un punct, o panglică, un şiret, o pană etc., elemente ce contribuie la armonia lucrării.

 James C. Christensen s-a născut în 1942 şi a crescut în Culver City, California. În tinereţe a devenit mormon şi s-a mutat în statul Utah unde a terminat învăţămîntul superior la Brigham Young University . Christensen este membru al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă BYU care este şi sponsorul lui în activitatea artistică şi didactică. De altfel, el a fost profesor la aceeaşi universitate unde a studiat şi şi-a terminat cariera didactică la sfîrşitul anilor 90. În prezent, James C. Christensen locuieşte în Orem, Utah. Lucrările sale se găsesc în cele mai importante colecţii particulare din SUA, dar şi din Europa. Pe lîngă pictură, el a făcut, ilustraţie la multe cărţi de poveşti şi a scris scenarii după aceste cărţi, devenind unul dintre cei mai cunoscuţi şi laureaţi artişti fantasy din lume. Este prezentat ca James C. Christensen pentru a nu fi confundat cu un muzician celebru în SUA, cu acelaşi nume dar iniţială diferită: James H. Christensen.
 

James C. Christensen a cîştigat, de asemenea, recunoaştere şi multe premii în cadrul asociaţiilor profesionale mondiale de artă Science Fiction şi Convenţii de Fantasy. A fost desemnat ca artistul "Utah Art Treasure" şi a fost inclus în Top 100 artişti americani de către Muzeul de de Artă Springville. A primit şi Premiul Guvernatorului pentru artă acordat de Consiliul de Arte al statului Utah,  ca o recunoaştere a importanţei operei sale în cadrul comunităţilor culturale din statul Utah. James C. Christensen a avut o expoziţie personală continuă inaugurată în Sala de Artă a revisteiFame” şi a primit titlul de “Absolvent emerit a Universităţii Brigham Young” pentru contribuţiile sale în artă şi educatie. Este căsătorit cu Carole şi împreună cu ea este co-preşedinte al Fundaţiei de Arte Mormon.


În afară de pictură pe hîrtie şi pînză, munca lui Christensen pot fi găsită şi în cinci cărţi foarte apreciate în SUA şi o serie de reviste interactive 3D, dar şi în lucrări din porţelan artizanale, realizate în ediţie limitată, precum şi în sculpturi din bronz.


















Vreau să transmit prin arta mea un simplu un zîmbet sau hohot de rîs

Inspirat de marile mituri ale lumii, dar şi de fabule şi poveşti pline de imaginaţie, James C. Christensen vrea ca opera sa să fie catalogată ceva mai mult decît frumoasă. După 20 de ani de creaţie, îi place să se gîndească la lume ca la o sală de clasă, ca la propria sa sală de clasă unde a predat mai bine de 20 de ani. Speranţa lui este ca prin ceea ce el creează, un porţelan, o pictură sau ilustraţie de carte, să poată transmite un mesaj, o inspiraţie sau pur şi simplu un zîmbet sau hohot de rîs. James C. Christensen crede că profesorii, în general, ar putea să se folosească mai mult de imaginaţia lor pentru a ajuta la găsirea unor soluţii care să calmeze stresul de zi cu zi din viaţă sau de a oferi un mic avînt stundeţilor care să-i ajute să continuie viaţa mai uşor. Pe scurt: toate lucrurile sînt posibile atunci cînd se împărtăşeşte filozofia artistică a lui Christensen.














Copilărie vecină cu studioul Metro-Goldwyn-Mayer

”În copilărie am crescut într-o casă ce era gard în gard cu vechiul studio Metro-Goldwyn-Mayer. Împreună cu prietenii mei săream gardul noaptea şi ne trezeam chiar în mijlocul unui oraş din Vest sau în jungla lui Tarzan. Nu am să uit niciodată bucuria cînd vedeam fantezia şi realitatea din acele studiouri care se schimbau peste noapte, în funcţie de producţiile cinematografice care se filmau. De acolo a plecat pasiunea mea pentru artă şi aşa am vrut realizez  propria mea lume fantastică, dar şi pentru a oferi un punct de plecare pentru imaginaţia privitorului. A folosi imaginaţia este o călătorie, o călătorie pe care oricine poate să o facă şi care nu are nici o destinaţie exactă. De aici şi frumuseţea călătoriei imaginare", povesteşte James C. Christensen.















Apreciat dar şi controversat în statul Mormonilor

Una dintre picturile lui James C. Christensen, “Sirena”, a  stîrnit controverse în Davis County, Utah din cauza unei presupuse nudităţi a personajelor. Apoi, cartea sa “Voyage de Basset” a fost şi ea sursă de controverse în 2006, cînd un rezident din Bountiful, Utah, a cerut ca ea să fie retrasă din circulaţie de la secţiunea adulţi tineri a Bibliotecii Davis din apropiere de Farmington, Utah. Şi aceasta deoarece cartea, o adevărată fantezie cu troli, dragoni, căpcăuni, conţine două imagini: una cu sirene şi un sfinx (pe copertă) cu sînii goi sau parţial acoperiţi. Deşi imaginile nu sînt de natură sexuală, cartea a fost foarte contestată de puritanii din Utah, dar a rămas totuşi în circulaţie după ce consiliul de conducere al bibliotecii a votat în favoarea menţinerii ei.



Un interviu cu acest artist puteţi citi (în engleză) pe http://mormonartist.net/issue-13/james-christensen/


Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...