Translate

miercuri, 10 octombrie 2012

Ray Villafane un "Picasso al sculpturilor în dovleci"

Odată cu apropierea sărbătorii de Halloween artiştii americani ies la rampă cum uimitoare sculpturi în dovleac. Printre aceştia se remarcă în mode deosebit un artist de 43 de ani,  Ray Villafane, care a dus sculptura în dovleac la un alt nivel şi a fost supranumit "Picasso al sculpturilor în dovleac". Bazandu-se pe experienţa sa în artă şi pe munca sa în proiectarea de modele pentru DC şi Marvel Comics, Ray Villafane sculpteaza feţe complicate şi oribile din dovleci. Sculpturile sale înfăţişează gargui gotici, căpcăuni sau celebre personaje de animaţie sau de film, ca Frankestein, Popeye trist, un vampir sau actorul Gérard Depardieu. "Cel mai complicat model de dovleac pe care le-am proiectat este unul care mi-a luat să-l lucrez cea mai bună parte a unei zile. În mod obişnuit, însă, sculpturile durează doar cîteva ore", spune Ray Villafane.
Ray Villafane face în mod obişnuit prototipuri de caractere sculptate în ceară pentru jucării, lucru cu care îşi petrece o mare parte din timpul său în urma. Dar pentru cel puţin o lună pe an, el experimentează şi pe “pînza de dovleac”, creţiii care includ un monstru acoperit cu şerpi, un craniu în curs de dezvoltare sau un străin cu gheare şi dinţi. În fiecare an, în luna octombrie Ray Villafane intră în competiţia "Halloween Wars", un concurs de copt şi sculptură în dovleac, competiţie pe care a cîştigat-o de cîteva ori. El călătoreşte pentru o mare parte din octombrie prin toată America şi, pentru un tarif de 2.500 dolari pe zi, face sculpturi în dovlec pentru oricine plăteşte. În schimb, la el acasă, în suburbia Phoenix a Surprise din Arizona, Ray Villafane îşi pierde frecvent nopţile lucrînd la proiectele sale. El iubeşte viaţa liniştită de la ţară şi sentimentul de izolare. "E ca şi cum aş avea gînduri profunde pe timp de noapte", a spus el.


 

 


"Procesul de realizare a unei sculpturi este pentru mine mai uşor. Mai greu cu ideile. Atunci cînd mă blochez începe să fac reduceri îndrăzneţe şi sap în dovleac mai agresiv în speranţa de a vedea ceva ce nu am putut găsi înainte. Este şi un risc. Dacă sparg dovleacul pînă la mijloc atunci îl distrug şi nu-l mai pot folosi. O altă metodă de a aduce insporaţia este de a sta culcat pe un şezlong lîngă piscina din curte şi de a mă uita la stele”, explică artistul amercan.

 
Ray Villafane este un nativ din Queens, New York, care a absolvit Şcoala de Arte Vizuale din New York. El şi-a început cariera în sculptură acum 12 de ani în urmă, în timp ce lucra ca profesor de artă în Bellaire, Michigan  La început, Ray Villafane a făcut cîţiva dovleci pentru elevii lui, însă foarte curînd părinţii au început să-i solicite sculpturile plătindu-i 25 dolari pentru fiecare. El a sculptat astfel multe chipuri elaborate iar în timp ce lucra, elevii din clasa sa erau trimişi la joacă.

Artistul american şi-a început cariera în sculptură cu benzi desenate, în 2004, şi a renunţat în cele din urmă la cursurile de predare. În prezent, el primeşte şi onorează comenzi personalizate de pe internet, oferă lecţii de sculptură, şi lucrează la o carte şi un calendar cu sculpturile sale în dovleac. În 2010, de Halloween, el a fost invitat la Casa Albă pentru a lucra cu magia lui.Imagini preluate de pe:

Un reportaj în engleză pe:Niciun comentariu: