miercuri, 3 octombrie 2012

David Dees - preferatul autorilor de teorii ale conspiraţiei

Considerat un adevărat ilustrator al conspiraţiilor, cu orientare extremă dreaptă, dar şi un artist defavorizat bizar cu abilităţi în Photoshop, David Dees este artistul care face colajele ce însoţesc majoritatea textelor cu şi despre conspiraţii mondiale de pe internet. “Unele aptitudini destul de decente în Photoshop şi o sensibilitate artistică bizară”, cum este caracterizat de unii critici, „l-au făcut pe David Dees celebru mai mult pe internet”. Iată cum îl caracterizează în continuare critici de pe internet pe David Dees. “Înainte de a săpa adînc în psihicul acestui artist, este demn de remarcat faptul că sîntem destul de siguri că Dees poate funcţiona efectiv în lumea normală şi nu este un schizofrenic sau altceva. Ceea ce înseamnă că este OK să rîzi de el. Putem spune acest lucru, deoarece este capabil de a pune împreună o imagine care nu implică Illuminati, tabere FEMA ale morţii sau insistînd că totul în lume este o încercare de a ne ucide. Aproape îmi pare rău pentru David Dees. Este o voce distinctă de autor în colajele sale, ceva ce nu vezi de multe ori în Photoshop. Este un artist bun şi un lucru e sigur: că are un stil distinct. Dar, în măsura în care se îndreaptă opiniile sale, ei bine, acest om trebuie ar trebui să trăiască într-un buncăr, în mijlocul pustietăţii, cu o conexiune prin satelit nedetectabil sau aşa ceva. El crede că hrana noastră este gata să ne mănînce ea pe noi, că sîntem toţi controlaţi de conspiraţii şi corporaţii secrete şi că oricine nu crede ceea ce crede el atunci sigur i-a fost spălat creierul”.




David Dees ş-a început cariera în artă cu aerograful, realizînd panouri publicitare pentru diferite firme. A reuşit să ocupe un post în Atlanta, la studiourile GraphicsGroup, unde a intrat în contact cu directori de artă Cutthroat de la New York şi Chicago. A creat pentru aceştia tot felul de imagini comerciale, de la desene animate de pachete pe cutii de cereale pentru copii, la panouri electronice şi anunţuri pentru băuturi răcoritoare. În anii optzeci, îşi deschide un magazin independent în Los Angeles, Dees avînd succes şi în industria filmului, pictînd sute de capace video, realizînd campanii publicitare şi clipuri pe care le afişa în magazin pentru clienţii săi Paramount, Hanna-Barbera, Walt Disney Studios etc.
















Apoi, interesul pentru ilustraţii de carte pentru copii l-a dus la o asociere de lungă durată cu Sesame Street, desenele sale pline de culoare fiind prezentate în revista Sesame Street aproape în fiecare lună, în ultimii 15 ani. Înlocuirea vopselei lichide pentru aerograful acrilic cu arta digitală, de înaltă tehnologie, a revitalizat aspectul creaţiei lui. Astfel că, în 2006, David Dees a venit cu un stil original de comentariu politic inspirat de mişcarea 9/11 şi dezvoltînd o pasiune în a lupta împotriva noii ordini mondiale. David a început astfel crearea unor colaje digitale în încercare de a trezi pe ceilalţi şi de a trage numeroase semnale de alarmă asupra unor situaţii şi evenimente de interes general. Sarcastic, cu un umor dus la extrem, David Dees biciuieşte necruţător în special pe “marii conducători” ai lumii şi acţiunile lor.
























 

Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...