Translate

vineri, 5 octombrie 2012

Armeanul Vahram Davtian pe drumul vechilor maeştri ai Renaşterii

Vahram Davtian (născut în Vanadzor, al treilea oraş ca mărime din Armenia, în 1961) este un pictor şcolit în fosta Uniune Sovietică, dar mai întîi la Institutul de Arte Frumoase Erevan, apoi la Academia de Arte din Sankt-Petersburg. Vahram Davtian este un artist a cărei artă se deplasează între realism magic şi absurd, aceasta fiind concepţia sa filosofică asupra Renaşterii. Capacităţile tehnice ale Vahram Davtian ca artist sînt la cel mai înalt nivel, el creîndu-şi operele cu o metodă de pictură în multe straturi, aceeaşi care a fost folosită de vechii maestri şi singura care permite transmiterea în adîncime a culorilor pentru a reflecta la maxim gradaţiile lor. Stăpînirea perfectă a acestei tehnicii lasă mai mult timp artistului pentru a dezvolta subiectul tratat şi pentru a se scufunda în lumea pe care o creează, dar şi pentru a studia legile sale.

Lumea creată de imaginaţia lui se află dincolo de timp şi spaţiu, fiind imposibil de determinat fie ora din zi sau anotimpul. Aceasta este tocmai cheia cu care artistul dă lucrărilor sale mister şi magie. Iar personajele sale fabuloase, dar totuşi delicate şi pline de personalitate, sînt inspirate din lumea circului şi prezintă diferite caractere cu o ironie rafinată.


“Legile sînt dictate de însuşi Davtian pentru personajele sale aşezate într-un spaţiu tridimensional ]n care "aruncă" unele obiecte casnice. Vahram Davtian schimbă chiar şi legea gravitaţiei în tablourile sale şi pune personajele într-o stare similară cu cea a de imponderabilitate. O întrebare apare însă: cum să-şi exprime interacţiunea dintre personaje şi obiectele din plan pe o pînză? Şi Davtian artistul găseşte soluţia: creează o metodă de plasticitate figurativă. După ce a găsit "cheia" capacităţilor sale tehnice şi fiind dotat cu un talent natural, artistul, înarmat cu răbdare, se extinde pentru a deschide graniţele spre lumea lui fantastică cu fiecare nouă pictură”, comenta în 2006, la expoziţia sa de la New York, criticul de artă Svetlana Vais

Niciun comentariu: