Translate

vineri, 12 octombrie 2012

Chris Wake – picturi stop-cadru

Ca artist, sînt nevoită să merg dincolo de o conexiune vizuală, pur decorativă, dintre artist şi spectator, într-un loc unde munca mea este un catalizator de discuţii, de provocare sau umor. Lucrările mele insistă asupra privitorului care interacţionează cu pictura şi sînt fascinată de reacţile şi interpretările pe care le provoacă", spune artista Chris Wake. Şi nu pot să o contrazic, mai ales că ea este cel mai bun critic al operei sale


Născută în 1960, în Australia, Chris Wake a avut mai mult de 12 expoziţii personale şi de grup a a participat, de asemenea, la expoziția inaugurală de artă pentru Cupa Mondială 2010 din Africa de Sud, cea mai mare colaborare internaţională de artă din istorie. S-a numărat şi printre finaliştii din 2008 primind Premiul Suveran de Artă Asiatică ce a avut loc la Hong Kong. Astfel, picturile lui Chris Wake sînt acum mult mai căutate de colecţionari,  corporaţi din Australia, dar şi din alte ţări.
Picturile în ulei ale lui Chris Wake emană un fel de energie sălbatică, ca şi cînd personajele sale sînt prinse de un vînt puternic. Perspectiva ochi de peşte, paharele şi sticlele răsucite, formele fluide ale corpurilor amintesc de Chagall. Picturile lui Wake încurajează interacţiunea cu privitorul şu evocă întotdeauna un răspuns unic, acest lucru fiind exact ceea ce artista îşi doreşte de la lucrările sale. Mie mi-a plăcut în mod deosebit ceea ce face Chris Wake, picturile ei avînd, în acelaşi timp, un farmec parizian, un moment gen stop-cadru din derularea unui film şi un debordant umor subtil ce ivită la comentarii ironice rafinate. 

Niciun comentariu: