joi, 25 octombrie 2012

Miniaturi în virf de creion - meditaţie şi artă din inimă

Dalton Ghetti este un artist de 50 de ani, originar din Brazilia, care trăieşte acum în Bridgeport, Connecticut, SUA, şi care îşi cîştigă existenţa, în principal, ca un tîmplar. El a devenit însă cunoscut pentru sculpturile în miniatură în vîrfuri de creioane pe care le realizează de 25 de ani. Cu ajutorul unei lame de ras, un ac de cusut şi a unui cuţit de sculptură, dar fără ajutorul unei lupe, el sculptează lucrări frumos detaliate, cum ar fi o statuie a lui Elvis, un lacăt, un bocanc, un nasture sau un ferăstrău. Şi cum imaginile spun mai multe, vă prezint cîteva dintre miniaturile acestui artist.


Dalton a început a învăţat să sculpteze de la varsta fragedă de 6 atunci cînd, la şcoală, în Brazilia, el şi alţi colegi foloseau o lamă de ras sau un cuţit de buzunar pentru a-şi ascuţi creioanele pentru desen şi scris. Cînd Ghetti Dalton avea 8 ani, mama lui, care era croitoreasă, l-a învăţat cum să folosească un ac de cusut. Apoi, la vîrsta de 9 ani, părinţii i-au dat un set de instrumente metalice pentru copii, pe care le-a folosit pentru a face propriile sale cutii şi jucării. Aşa a început să sculpteze cu cuţite, dălţi şi un ciocan. De atunci, el a creat mai multe obiecte folosind tot felul de materiale.

La început, Ghetti Dalton a sculptat obiecte de mari dimensiuni, dar în 1986, ca o provocare pentru el însuşi dar şi din cauza interesului său pentru vietăţile mici, cum ar fi plante (muşchi) şi insecte (păianjeni şi furnici), el a decis să creeze sculpturi cît mai mici dar care să se vadă totuşi cu ochiul liber. Aşa se face că, într-o zi, a luat un creion de lucru şi a început să-l sculpteze.










Ideea lui este de a atrage atenţia oamenilor la lucrurile mici, pentru că ce este mic este şi frumos. Cele mai multe dintre creioane pe care le foloseşte sînt găsite pe stradă. Aşadar, lucrarea lui Dalton este şi un proces de reciclare, tranformînd obiectele aruncate în artă.

Pentru a crea o sculptură, el ţine creionul în mînă sub o sursă de lumină puternică (lampă de birou sau lumina soarelui) şi-l zugrăveşte cu un ac de cusut foarte ascuţit. Artistul lucrează la o scultură în creion pînă la 2 ore maxim pe zi, ori de cîte ori are inspiraţie, sculptînd încet şi cu atenţie prin eliminarea bucăţelelor de grafit. Prin urmare, este nevoie de luni sau, uneori, ani pentru a finaliza o sculptură. Însă pentru Ghetti Dalton sculptura în creioane nu este doar un hobby, ci şi o formă de meditaţie care necesită o mulţime de răbdare. Sculpturile lui nu sînt de vînzare pentru că el nu le face pentru bani. Sculptează creioanele pentru sine, pentru că arta lui vine din inimă. Şi vrea să rămînă aşa.







Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...