Translate

vineri, 28 septembrie 2012

Rafał Olbiński – premiul Oscar pentru cel mai memorabil poster din lume

Rafał Olbiński este un grafician american de origine poloneză, pictor şi educator, în vîrstă de 67 de ani, care trăieşte în prezent în Statele Unite ale Americii. El a absolvit facultatea de arhitectură la Varşovia în 1969, dar cariera sa artistică s-a îndreptat spre pictură, ajungînd unul dintre cei mai apreciaţi, talentaţi şi premiaţi artişti din SUA şi nu numai. Rafał Olbiński a emigrat în Statele Unite în 1981 şi, imediat, s-a impus ca un proeminent pictor, ilustrator şi designer. Opera sa este foarte asemănătoare cu creaţia celebrului artist belgian suprarealist Rene Magritte. Olbinski îşi descrie stilul ca fiind un "suprarealism poetic", fiind influenţat în special de Saul Steinberg, Milton Glaser, Marshall Arisman şi Brad Olanda. Lucrările sale sînt incluse în colecţiile Muzeului de Artă Modernă (Colecţia Poster) din New York, în colecţia Fundaţiei Carnegie din New York, la Clubul Naţional de Artă din New York, Institutul Smithsonian şi Biblioteca Congresului din Washington, Suntory Museum din Osaka, Japonia, Muzeul Posterului în Varşovia, Polonia, dar şi în alte colecţii particulare din toată Europa şi Statele Unite ale Americii.
În 1996 el a primit o comandă de la Agenţia de Informaţii a Statelor Unite pentru un poster care să anunţe a 25-a aniversare a Zilei Pămîntului. Din 2002 pînă în 2010, mai multe picturi Rafał Olbiński au fost incluse într-o expoziţie în Grand Central Terminal, ca un punct culminant al celebrării Zilei Pămîntului în New York. El a expus atunci alături de Keith Haring, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg şi Andy Warhol.În 2002 el a creat decorurile pentru Opera Company din Philadelphia, spectacolul Don Giovanni de Mozart, fiind extrem de apreciat de criticii de la New York Times şi The Philadelphia Inquirer. În acelaşi an, în expoziţia "Arta cu scop moral", de la Institutul Goethe din Hamburg, au fost expuse picturi şi afişe semnate de Rafał Olbiński.
Pentru realizarile sale artistice, el a primit peste 150 de premii, inclusiv medalii de aur  şi de argint de la Clubul Art Directors din New York, medalii de aur şi argint de la Societatea Ilustratorilor din New York şi Los Angeles, şi Big Crit 2000 de către revista Critica din San Francisco. În 1994, Rafał Olbiński a primit un Oscar pentru cel mai memorabil poster din lume, premiul Savignac la Paris. Preşedintele Republicii Poloneze i-a acordat lui Rafał Olbiński cel mai mare premiu în domeniul artelor, medalia de aur "Gloria Artist".


În 1994 Rafał Olbiński a primit premiul pentru cel mai bun ilustrator britanic din Londra, iar în 1995 unul dintre posterele sale a fost ales ca afiş oficial al evenimentului New York City a Poster Mondiale”, un concurs de postere al cărui juriu a fost condus de primarul New York-ului Rudolf Giuliani. În anul următor a cîştigat premiulSteven Dohanos” pentru cel mai bun pictor, iar în iulie 2002, oraşul Fondi din Italia i-a acordat acestuia distincţia „Divina Giulia” pentru contribuţia sa la arta contemporană.

Traducere şi adaptare de pe:


Niciun comentariu: