luni, 24 septembrie 2012

Karol Bąk – glorificarea frumuseţii fiinţei feminine

Se pare că blogul meu găzduieşte foarte mulţi artişti polonezi. J) Nu este ceva premeditat, ci pur şi simplu întîmplător pentru că, în căutările mele pe internet, am descoperit mai întîi lucrarea şi apoi am căutat date despre autor. Aşa se face că una dintre concluziile pe care pot să le formulez acum este că, în arta suprarealistă, artiştii polonezi, extrem de talentaţi şi cu har, excelează. Şi de aici şi prezenţa lor pe blogul meu unde arta suprarealistă (surreal art) este printre preferatele mele. Despre Karol Bąk pot spune doar că portretele sale feminine exprimă foarte multă pasiune, erotism şi putere, dar şi blîndeţe, delicateţe, mult mister şi magie.

Karol Bąk s-a născut în 1961, în Kolo, Polonia. Din 1984 pînă în 1989 a studiat la Şcoala de Arte Frumoase din Poznan, la departamentul de artă grafică. El şi-a completat apoi studiile cu două diplome apreciate, la prof. univ. Tadeusz Jackowski în grafică şi la prof. univ. Jaroslaw Kozlowski în desen. După absolvire, în 1989 Karol Bąk lucrează gravură  în cupru şi desen. Apoi, pentru următorii cîţiva ani, artistul polonez face proiectare şi călătoreşte prin lume. Abia în a doua jumătate a anilor '90 a început să picteze pe pînză, iar din 2000 a fost angajat în domeniu. Tema principală a picturilor sale este frumuseţea unei femei. Multe din lucrările sale figurative însă au fost inspirate de mituri şi mitologie. Picturile lui Karol Bąk au fost expuse atît în expoziţii individuale cît şi de grup în principal în Polonia, Germania şi Olanda. În prezent, el trăieşte şi lucrează în Poznan, Polonia, avînd oferte pentru pictura de şevalet, pictură pe perete, grafică aplicată, şi, de asemenea, proiecte pentru decoraţiuni interioare.















Karol Bąk este un admirator al femeilor. El glorifică frumuseţea feminină şi pare să dorească să descopere sufletele femeilor şi să le picteze pe pînză. Prin diverse metode el examinează cele mai profunde părţi ale naturii lor. Fluxul serafic de eroine de vis apar într-un spaţiu imens: îngeri, scafandri perlă, personificarea celor patru elemente, apă, aer, foc şi pămînt, şi chiar moartea (Thanatos). Intenţia şi sarcina lui Karol Bąk aceea de a nu arăta doar partea fizică a femeilor, fiind conştient că femeia este nu doar un corp-subiect, ci şi o fiinţă umană spirituală, iubitoare, delicată, variabilă şi aproape imperceptibilă.



















Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...