marți, 4 septembrie 2012

Poveşti din colaje digitale autoportret


Shawn van Daele

Shawn van Daele, fotograf profesionist din Ontario, Canada, este unul dintre artiştii colajelor digitale pentru care autoportretul face parte dintr-o serie de lucrări ireale, fiecare dintre ele spunînd o poveste unică şi interesantă. Întrebat despre autoportretele sale care au reflexia unui povestitor suprarealist, Van Daele explică: "Pentru mine este mult mai uşor să recreez imaginea imaginaţiei mele, imaginea a ceea ce simt şi găsesc în lumea din jurul meu, lucru care îmi place foarte mult. Că suprarealismul declanşează ceva diferit în fiecare persoană... asta este ca o aventură pe care o alegi la un moment dat să o trăieşti”.


























Robert and Shana ParkeHarrison

Soţ şi soţie, Robert şi Shana ParkeHarrison fac şi ei parte din categoria artiştilor seduşi de colajele digitale autoportret. Robert este personajul principal în fiecare din aceste colaje, purtînd un costum negru pentru a reprezenta arhetipul omului modern. Scenele lor sînt construite pe mai multe discipline, inclusiv teatru, sculptură, pictură şi fotografie. "Munca noastră începe cu construirea de seturi şi recuzită, explică Shana ParkeHarrison, iar aceste obiecte sînt fotografiate în scene puse în cadrul unor peisaje deteriorate sau construite Noi manipulăm fotografia prin tehnici de cameră obscură şi mass-media mixte. Acest lucru ne permitepunem în evidenţă elementele din cadru. Imaginea este modificată în continuare cu vopsele şi lacuri. Nici una dintre imagini nu este reală, în sensul propriu, dar ele sînt tratate ca talismane preţioase ale unui moment pierdut, un super-documentat realitate al cărui mesaj, ca şi cel al tuturor miturilor, transcende realităţile mici de zi cu zi din lume".















Manu Pombrol

Născut în Madrid, Spania, Manu Pombrol este un artist de 35 de ani ale cărui fotografii auto-portret sînt foarte originale. Pombrol şi-a început drumul creativ la o vîrstă foarte fragedă, pictînd peisaje sau portrete în culori pastelate. Apoi, calculatoarele au început să-l atragă din ce în ce mai mult spre design-ul grafic. Manu Pombrol şi-a cumpărat  un aparat de fotografiat cu cîţiva ani în urmă şi totul s-a schimbat pentru el, ca artist. "Totul a început să aibă sens cînd am aflat (un pic cam tîrziu) că fotografia era instrumentul perfect pentru a arăta ceea ce era în mintea mea. Am fost sedus de suprarealism şi am încercat să creez artă pe limba mea proprie", povesteşte artistul. Rezultatul a fost autoportretele sale extraordinare, plasate între fotografie şi foto-manipulare. Pentru colajele sale digitale artistul foloseşte, în principal, programele Photoshop şi Lightroom. În primul rînd obţine o dezvoltare generală a imaginii pe Lightroom, apoi o exportă în Photoshop şi lucrează toate straturile pînă este mulţumit de rezultat. În cele din urmă, exportă imaginea înapoi ]n Lightroom, pentru a pune ultimele retuşuri pe ea.



















Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...