vineri, 21 septembrie 2012

Jacek Yerka – detaliul flamand în realismul magic

Jacek Yerka s-a născut în Toruń, Polonia, în 1952. Provine  dntr-o familie de artişti, iar amintirile sale sînt legate strîns de vopselele, cernelurile, hîrtia, cauciucul şi periile printre care a crescut. Încă de mic, lui Yerka i-a plăcut să elaboreze şi să facă sculpturi. A urît să se joace afară cu alţi copii, preferînd compania unui creion cu care îşi crea şi explora propria lui lume. Această diferenţă faţă de ceilalţi copii s-a adîncit la şcoala primară, ducînd la probleme sociale cu colegii. Cu toate acestea, mai tîrziu, Jacek Yerka a devenitYerka de neatins", adică cel mai rău dintre bătăuşi




Jacek Yerka nu părea să fie destinat domeniului artistic ca cel al părinţilor săi fiind mai degrabă atras spre astronomie sau medicină. Cu toate acestea, cu un an înainte de examenul final, el a decis pentru prima dată să încerce să lucreze cu vopselele pentru pictură. Acest început l-au dus spre decizia de a studia arta plastică şi design grafic. Aşa cum poveşteşte Jacek Yerka, în timpul perioadei sale de studiu de la academia de artă a fost presat de către profesorii săi să evite detaliu şi realismul în favoarea modei. Yerka nu a ţinut însă cont de aceste sfaturi şi a adoptat tehnica clasică şi meticuloasă flamandă dovedind un real şi tulburător talent. A absolvit Facultatea de Arte Plastice de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Toruń, specializîndu-se în grafică.







Yerka a început apoi să lucreze cu normă întreagă ca artist în 1980. A avut mai multe contracte cu galerii de artă din  Varşovia şi, de asemenea, a lucrat pentru comisioane. Jacek Yerka spune că a fost inspirat de Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel, Cagliostro, Jan van Eyck şi Hugo van der Goes. Imaginaţia sa însă variază de la fiare şi animale ciudate la peisaje capricioase care încorporează o arhitectură extraordinară şi includ în imagini licăriri din copilarie, cum ar fi bucătăria bunici sale. "Pentru mine, anii 1950 au fost un fel de Epoca de Aur. Dacă aş fi pictat atunci, de exemplu, un calculator, acesta ar fi fost cu siguranţă un fel de pre-război estetic", spune artistul.













În 1990 a primit un contract cu Hollywood-ul, producătorul Renee Daalder cerîndu-i să proiecteze nişte cifre, maşini mosntruoase şi peisaje suprarealiste pentru decorurile science fiction ale filmului “Strawberry fields”. Jacek Yerka a expus în Polonia, Germania, Monaco, Franţa şi Statele Unite ale Americii, iar multe dintre lucrările sale pot fi găsite în muzeele din Polonia. A cîştigat, în 1995, World Fantasy Award for Best Artist.
 









Fie că am păşit sau am ieşit din mine însumi să călătoreasc în ireal este fericirea mea de moment care mă ajută să-mi menţin sănăatea în această lume nebună, nebună”, spune artistul.










 

Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...