Translate

miercuri, 9 mai 2012

Mugur Kreiss - dincolo de realitate


Zeite, icari, zane… In general personaje imaginare, intr-o realitate pe care ti-o poti construi singur si unde totul este permis. Aripi, imbracaminte extravaganta, texturi si culori alaturate in puzzle-uri irepetabile. De ce? Pentru ca este vorba despre colaj. Bucatele de fotografii de pe pagini lucioase de reviste isi gasesc un nou rost, rupte din contextul lor: acela de a forma altceva. Faianta, sticla, lemnul, tesaturile devin astfel piele, pene, rochii bogate, bijuterii…

Totul porneste de la o fotografie, de la un detaliu care impresioneaza in sine. In jurul acestui prim element se tese povestea. O figura expresiva, artistic surprinsa, poate deveni o Zeita incasa a Lunii, o Printesa exuberanta, un Icar neinfrant inca, o Batrana inteleapta…

Imaginatia ii adauga aripi, culori si elemente care te trec dincolo de realitate. Titlul lucrarii nici nu este important, de fapt; ceea ce vezi te conduce in propriul “dincolo”, in propria realitate paralela. Zeita incasa se poate transforma pe data intr-o fata nefericita pentru ca nu poate zbura cu aripile-i prea mici, exuberanta Printesei se transforma intr-un rasfat baroc greu de suportat, Icarul devine un inger razbunator, iar Batrana pare de-a dreptul zeflemitoare…

Inspiratia vine si pleaca – de altfel, ca in orice forma de creatie artistica. Influentele se schimba si ele – de la Klimt la mozaicurile lui Gaudi – in functie de starea de moment si de ultimele lucruri vazute, traite, simtite. Ce ramane munca imensa facuta cu mare rabdare, al carei loc este luat imediat de oboseala placuta a finalului. Cea mai mare bucurie? Personajele de dincolo de realitate care se supun starii pe care o ai atunci cand le privesti. O realitate asemanatoare cu viata. Cu bune si cu rele. (http://analize-si-fapte.com)

Mai multe pe blogul artistului (http://www.mkdesign.ro)(In rindurile urmatoare am postat un interviu lui arhitectului Mugur Kreiss preluat de pe www.arhimag.ro)Arhitect Magazin - De ce colaj?
Mugur Kreiss- Ideea a venit dupa ce am vazut un Klimt original. Apoi am fost la Barcelona, unde am vazut de aproape mozaicurile lui Gaudi. M-am gandit mult timp la o alta posibilitate de a ajunge la aceleasi efecte decorative fara a utiliza acuarele, culori pe baza de ulei sau acrilice. Asa am ajuns la colaj. Fac asta in timpul meu liber, pentru a ma relaxa, desi nu pot sta linistit pana cand nu termin lucrarea; lucrez pana noaptea tarziu si, evident, obosesc. Insa e tipul de oboseala care imi place.
Arhitect Magazin - Cum iti alegi temele?
MK - Pornesc intotdeauna de la o fotografie care ma impresioneaza - o figura, o silueta. In jurul ei dezvolt o tema. Incerc sa induc o stare, asa ca personajele sunt de obicei legate de oniric si poveste: zane, icari, zeite imaginare. Intotdeauna trebuie sa fie ceva neasteptat, ceva care sa intrige si sa atraga, sa te faca sa incerci sa descoperi propria semnificatie a ceea ce vezi. Aleg gama de culori in functie de aceasta fotografie si in functie de ce vreau sa transmita lucrarea finala. De cele mai multe ori, ma gandesc pana “vad” in minte cum va arata colajul, insa se poate intampla sa schimb tema pe parcurs, influentat de vreo culoare sau textura.


Arhitect Magazin - Care sunt materialele?
MK - Nu am nevoie dacat de o plansa alba, cateva batoane de lipici si o stiva de reviste bine tiparite, pe hartie lucioasa, din care sa decupez ce imi trebuie. Caut in fiecare fotografie tiparita bucatica potrivita si o montez ca intr-un puzzle unic, irepetabil.
Arhitect Magazin - Poti face doua lucrari identice?
MK - Spuneam ca fiecare lucrare este unica. De ce? Pentru ca, in primul rand, m-as plictisi daca as face mai multe la fel. In al doilea rand, chiar daca as vrea, este imposibil: fotografia de la care pornesc se poate multiplica, insa ceea ce o inconjoara rezulta din inspiratia, de starea mea de moment si de revistele pe care le am la dispozitie. Evident, doua lucrari pot semana destul de tare, insa nu vor fi niciodata identice.
Arhitect Magazin - Cine este Mugur Kreiss?
Mugur Kreiss: arhitect, 40 de ani
Ocupatia: de 13 ani - art director al revistei CASA LUX; alte activitati: arhitectura si amenajari interioare
Pasiuni: design interior, desen, pictura, muzica
Ce imi place: echilibrul, bunul simt, caldura casei mele
Ce nu-mi place deloc: mitocania, fumul de tigara, zgomotul
As fi fericit daca: toti oamenii s-ar gandi putin si la cei din ju

http://www.arhimag.ro/Personaje-posibile---Evadare-din-realitate++articles+article.aid+10402.html 

Niciun comentariu: