Translate

sâmbătă, 26 mai 2012

Legumele, colajul şi food art

Ce au în comun legumele, fructele, mîncarea în general, şi colajul, fotografia şi arta în general? Ei bine au. Eu am găsit doi artişti, din epoci diferite, a căror creaţii uimesc şi astăzi. Unul s-a născut în 1963 şi este fotograful englez Carl Warner. Cel de-al doilea a venit pe lume în 1527: pictorul italian Giuseppe Arcimboldo. Ce au în comun aceşti artişti? Arta, legumele, fructele, mîncarea în general. Este ceea ce astăzi unii numesc food art. Colajul se regăseşte în aceste creaţii tocmai datorită îmbinărilor pe care fiecare dintre cei doi artişti le realizează cu aceste materiale inedite şi perisabile.Construcţii uimitoare şi pline de umor.

Carl Warner, fotograful peisajelor din legume

Carl Warner s-a născut în Liverpool, Anglia, dar la vîrsta de şapte ani s-a mutat în Kent, A fost un copil care petrecea ore întregi în sala de desen şi crea lumi din imaginaţie. Artistul spune că a fost inspirat de artisti precum Salvador Dali, Woodroofe Patrick, Roger Dean sau Hipgnosis. Carl Warner şi-a început cariera prin a merge la un colegiu de artă, cu scopul de a deveni grafician, iar această alegere a fost firească avînd în vedere că şi-a decoperit talentul pentru desen încă de mic. Dar a descoperit la fel de repede că ideile sale de creaţie sînt mai potrivite pentru fotografie şi a găsit acest nou domeniu mai interesant pentru lucrul său. După un an la Colegiul de Artă Maidstone, în 1982 s-a mutat la un colegiu din Londra pentru a face un curs de trei ani în fotografie, film şi televiziune. În 1985, Carl Warner a plecat în diferite colţuri ale lumii ca asistent pentru alţi fotografi de publicitate. După un an a devenit şi el unul dintre aceşti fotografi.

Deşi iniţial a înclinat spre fotografia de peisaj, Carl Warner a devenit un fotograf de succes şi cu alte aspecte ale acestui domeniu artistic, ramificîndu-se în alte zone ale fotografiei, mai ales din lumea publicităţii. În ultimii zece ani, el a dezvoltat o tehnică incredibilă pentru realizarea unor peisaje din alimente. Această pasiune avea să-i aducă multe contracte cu agenţii de publicitate din întreaga lume pentru a produce aceste peisaje unice comandate de clienţi din industria alimentară.Carl Warner îşi construieşte mai întîi peisajul din alimente, apoi le fotografiază în straturi, de la prim-plan pînă în fundal. Procesul se desfăşoară foarte repede pentru ca alimentele să nu se degradeze şi să-şi piardă prospeţimea sub lumina şi căldura lămpilor. Fiecare element este apoi pus împreună în producţia de post pentru a se realiza imaginea finală care să includă şi aspectul tridimensional.Rezultatele sînt pe-atit de spectaculoase, pe-atît de extraordinare, dovedind o modalitate ingenioasă pentru publicitatea la alimente. Pe lîngă legume şi fructe, materialele alimentare sînt din ce în ce mai diverse: ciocolată, îngheţată, pîine, şuncă, produse de patiserie, paste făinoase, etc. Carl Warner apelează însă şi la alte materiale, altele decît cele din domeniul alimentar, pentru a realiza superbele sale peisaje. De la haine şi încălţăminte şi pînă la şuruburi, cuţite, furculiţe şi linguri sau obiecte electrocasnice.Această nouă abordare dă un finisaj extraordinar creaţiilor sale, artistul abordînd şi altfel pasiunea sa. Personal, mi-au placut foarte mult aceste creaţii din textile şi metale. Artistul parcă urcă un alt nivel şi ridică chiar şi arta sa spre o altă perspectivă.

http://www.carlwarner.com/Giuseppe Arcimboldo pictorul legumelor

Giuseppe Arcimboldo (n. 1527, Milano - d. 11 iulie 1593, Milano) a fost un pictor italian exponent al manierismului, cunoscut mai ales datorită figurilor alegorice executate prin combinaţia diverselor obiecte şi vieţuitoare (fructe, legume, peşti, păsări, cărţi etc.), legate metaforic de subiectul reprezentat. Pentru aceasta, pictorul elabora din aceste materiale personajul şi apoi se apuca de pictat.

Deşi nu a fost contemporan nici cu Salvador Dali, nici cu Rene Magritte, nu e cu nimic mai prejos de aceşti doi monştri sacri ai suprarealismului. Giuseppe Arcimboldo a fost deopotrivă pictor, arhitect, maestru de ceremonii, inginer hidraulic, decorator de saloane, designer de vitralii şi tapiţerii, organizator de festivaluri şi jocuri de curte. Arcimboldo a servit la curtea imperială a trei împăraţi, şi toţi trei i-au admirat operele şi au arătat respect faţă de spiritul artistului, spirit ce depăşea timpul istoric în care a trăit.
Niciun comentariu: