Translate

luni, 7 mai 2012

Ion Barladeanu - un artist al ironiei sortii


Despre Ion Barladeanu s-au scris multe atunci cind a fost scos in lumina reflectoarelor datorita colajelor sale. Descoperit intr-o ghena de gunoi, alaturi de mapa sa plina cu lucrari, Ion Barladeanu nu visa niciodata ca avea sa fie unul dintre cei mai controversati artisti ai Romaniei. Si il numesc artist pentru ca, desi foarte multi dintre cei cu studii in arta l-au scos din categoria artistilor doar pentru ca traia printre gunoaie si nu era “spalat” cu ani de studii si cizelat pe bancile unor facultati de arta. Llucrarile lui insa vorbesc despre arta, despre crativitate si despre partea frumoasa din acest om.

Personal, il admir pe acest artist pentru ca inteleg cum Creatorul nostru a tot si a toate reuseste sa dea har unui om ca sa iasa, prin imaginatie si creativitate, din realitatea sa cruda. Lucrarile lui Ion Barladeanu este arta si cine contesta acest lucru priveste doar “zdrentele” vietii lui Ion Barladeanu. Acest artist roman va fi apreciat la adevarata lui valoare poate dupa moartea lui, iar romanii se vor mindri cu numele sau peste zeci de ani. Este un artist cu nimic mai prejos decit cei din strainatate.

Ii dedic aceasta pagina artistului Ion Barladeanu si il trec printre marii artisti in colaj si fotomontaj din lume, atit de putini in aceasta arta frumoasa si extraordinara. Nu am sa comentez mai multe, ci am sa dau mai jos ceea ce a scris pe blogul sau Alexandra Grindean despre acest artist, multumindu-i in acest fel ca l-a tratat asa cum se cuvine talentului sau.

Culmea este ca, daca vei cauta pe google despre arta colajului vor apare foarte multe pagini in care se scrie despre Ion Barladeanu. Practic, el a devenit reprezentantul artei colajului in Romania. Nu e asa ca e o ironie a sortii? 
Este povestea lui Ion Birladeanu. O poveste extraordinara, controversata in Romania, a unui artist care, la 60 de ani, dupa o viata in slujba Romaniei (ca si gropar, paznic si gunoier) a ajus sa-si expuna lucrarile artistice la Londra, alaturi de mari artisti ai lumii. Ion Birladeanu a ales ca metoda de exprimare arta colajului, mai bine zis fotomontaj,  iar in timp a realizat cateva lucrari exceptionale.“Lucrarile artistului Ion Birladeanu au fost descoperite de galeristul Dan Popescu, in urma cu doi ani, in ghena unui bloc, iar artistul de peste 60 de ani a expus la Fred Gallery din Londra, alaturi de mari artisti care au marcat istoria artei”, spune Iulia Sima despre artist, pe blogul Alexandrei Grindean. Personalitatea si viata lui Ion Barladeanu, acest roman care a ales ca mijloc de expresie colajul, una dintre cele mai apreciate arte ale secolului 20, ne lasa cel putin uimiti.

Ion Barladeanu s-a nascut in 1946 si de mai bine de treizeci de ani a evitat sa devina un “cetatean onorabil”. Pe vremea comunismului a schimbat toate muncile posibile. La douazeci de ani pleaca din satul sau natal (Zapodeni, judetul Vaslui) si incepe sa munceasca la stuf in Tulcea sau docher in Constanta. In Bucuresti este pe rind gropar, taietor la gater, paznic sau muncitor necalificat la Casa Poporului. Dupa 1989 traieste din resurse marginale ocupindu-se ca un free lancer de selectarea gunoiului intr-o curte de bloc de pe strada Mosilor si face mici servicii locatarilor. Nu isi intemeiaza o familie si nu se mai angajeaza.In lucrarile sale, Ion Barladeanu, acum reprezentat de galeria H’Art, a adus o critica ironica la adresa regimului comunist si mai apoi la adresa politicienilor post-revolutionari. Prin existenta lui, Ion Birladeanu a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste si a realizat o serie de colaje unice. Si pana ca arta lui sa fie descoperita din intamplare si mai apoi aratat lumii intregi, Barladeanu isi arata lucrarile “doar citorva oameni destepti”.
Colajele acestui personaj interesant sunt prezentate acum, ca esentiale pentru arta colajului, alaturi de creatii ale unor artisti ca Marcel Duchamp sau Andy Warhol. Expozitia de la Londra este curatoriata de catre specialistul in colaj Pavel Zoubok.

http://alexandragrin.wordpress.com/2009/08/04/ion-birladeanu-romanii-l-au-facut-gropar-englezii-artist/

http://www.drivebyplanet.com/2010/02/ion-barladeanu-homeless-romanian-artist.html

http://www.hartgallery.ro/index.php?page=artist&id=11


Niciun comentariu: