Translate

miercuri, 28 noiembrie 2012

Uimitoarele picturi rupestre moderneAndre Muniz Gonzaga
Artistul brazilian Andre Muniz Gonzaga este un artist de stradă, care este recunoscut pentru picturile sale pe suprafeţe neregulate, inclusiv la scară mare, pe roci. Portretele sale pe suprafeţe degradate şi poroase sînt pictate în spaţii publice specifice. Andre Muniz Gonzaga alege cu atenţie locurile şi suprafeţele pe care urmează să picteze, acestea fiind de multe ori în zone urbane sărace. Andre Muniz Gonzaga a început acest proiect în 1997, iar stilul său unic de portrete, picturi murale graffiti lustruite, i-au adus şi recunoaştere internaţională. Suprafeţele sale pictate au apărut în locuri din Portugalia, Senegal, Berlin, Amsterdam şi, desigur, Brazilia natală. În încercarea lui de a începe un dialog între artă şi public, interacţionînd  cu natura şi folosind petele, mucegaiul, crăpăturile şi clădirile prăbuşite pentru a picta, Andre Muniz Gonzaga îşi cataloghează stilul ca fiind o „pasiune bizară”. “Este, cu siguranţă, ceva unic acest graffiti brazilian, marginalizat în alte ţări, dar nu în acelaşi fel. E diferit, stilul fiind rupt din cel din New York”, spune Andre Muniz Gonzaga.


ROA
Roa este un alt artist pentru care clădirile şi strada devin “pînze” pentru pictat. Vizitînd recent oraşul Johannesburg din Africa de Sud, ROA a creat o pictură uriaşă cu şase animale enorme africane trîndăvind pe partea laterală a unei clădiri. Însă creaţiile acestui artist se pot vedea în multe oraşe ale lumii, înclusiv Chicaco, oraşul natal.
 Borondo
Borondo, un alt artist de stradă, este din Spania, iar creaţia lui se bazează pe tehnici din pictura clasică, o vedere oarecum neobişnuită în lumea artei de stradă. El realizează la scară mare picturi cu figuri umane neterminate şi camuflate care provoacă strabism atunci cînd priveşti detaliile fiecărei lucrări. Însă efectul este extraordinar.Niciun comentariu: