Translate

vineri, 6 iulie 2012

X-ray sau arta fotografiei cu raze X

Prima fotografie cu raze X a unui corp uman a fost realizată în 1895 şi a revoluţionat istoria medicinei. Aproape 100 de ani mai tîrziu, pe baza acelei tehnologii, a fost inventat un gen unic de artă fotografică: fotografia X-ray. Artişti, cum ar fi Turvey Hugh, Nick Veasey, Steve Mayers sau Koetsier Albert au dezvăluit lumii detaliile fantastice ale spaţiului nostru interior, acordînd acces la un univers care nu încetează să uimească. În timp ce obiectele de zi cu zi şi plantele au fost subiecte de fotografii cu raze X, corpul uman şi animalele fotografiate astfel au creat controverse, dar au fascinat chiar mai mult.

Cum a reuşit Hugh Turvey să facă artă cu ajutorul razelor X

Hugh Turvey, în vîrstă de 41 de ani, este fotograf şi artist, din Londra, instruit iniţial ca director de design şi artă fotografică. Mai tîrziu, însă, a descoperit o nouă modalitate de a valorifica fotografia, într-un mod cu totul inedit şi unic. În 1996 el a început să experimenteze cu fotografia în raze X, după ce a fost solicitat să creeze o copertă de album pentru muzicianul Gered Mankowitz. "Prietenul meu mi-a cerut să fac o copertă cu radiografia unui os rupt de la un picior. Cînd căutam o astfel de radiografie m-am împrietenit cu un medic radiolog de la Spitalul “Royal Free” din Hampstead. Acel medic mi-a stîrnit curiozitatea faţă de tehnologia cu raze X şi cum poate această tehnologie să mă ajute să fac o altfel de artă. Tot el a fost primul care m-a încurajat să merg pe această direcţie", povesteşte Hugh Turvey. 14 ani mai tîrziu, el a transformat o tehnică experimentală într-o formă de artă adevărată: fotografii X-ray.

Hugh Turvey
Cu ajutorul ştiinţei şi o bibliotecă de radiografii, Hugh Turvey a început să studieze cum se pot face fotografii cu ajutorul razelor X. A reuşit astfel să producă o serie extinsă de fotografii cu raze X a unor plante sau a obiectelor cotidiene. De la afişarea părţii mecanice a unei motociclete, pînă la interiorul unei păstăi de mazăre, artistul a realizat numeroase portrete cu adevărat magnetice, peste 800 de lucrări. Fotografiile au fost publicate pentru prima dată pe data de 4 aprilie 1999, în revista Observer, LIFE, din Marea Britanie. Hugh Turvey este acum recunoscut la nivel internaţional pentru lucrările sale în X-ray, iar experimentul său a creat un adevărat trend pentru un grup de artişti x-ray. El continuă şi în prezent să experimenteze cu noile imagini X-ray şi cu tehnologi noi care folosesc razele X pentru a-şi produce proiectele personale.

Hugh Turvey a fost fascinat încă din copilărie de ce se găseşte sub suprafaţa lucrurilor. Sînt condus de curiozitatea mea. Este vorba despre a descoperi lumea din jurul nostru. În copilărie eram mereu curios să aflu ce este în interiorul lucrurilor, dar şi cum erau făcute. Am o curiozitate mare faţă de felul cum merg lucrurile în general. Iar X-ray mi-a dat şi îmi o modalitate de a obţine această înţelegere şi de a o transforma în artă", spune Hugh Turvey. Imaginile sînt capturate folosind un film convenţional alb-negru care este expus prin fosforescenţă, iar razele X se ciocnesc cu el. Filmul utilizat depinde de gama de densitate a unui obiect şi artistul foloseşte filme speciale pentru a capta detalii foarte fine. “Colorarea este etapa finală a procesului şi îmi permitesporesc zonele de densitate şi de interes în cadrul imaginii”, explică Hugh Turvey cum foloseşte procedeul razelor X pentru a face fotografii X-ray. Adaptarea şi perfecţionarea tehnică de a captura pe film flori sau alte plante cu ajutorul razelor X a durat aproximativ cinci ani. În acest timp, arta lui Hugh Turvey a dus la o relaţie strînsă cu Institutul Britanic de Radiologie avînd astfel acces la echipamentele necesare. Prin acest parteneriat, artistul a iniţiat un nou proiect major, acela de a utiliza tehnicile sale şi de a dezvolta o campanie de educare a oamenilor cu privire la cancerul de prostată.Nick Veasey şi lumea corpului uman sub razele XNick Veasey este un fotograf britanic născut în Londra, în 1962, care locuieşte în apropierea localităţii Maidstone, England. Nick Veasey a lucrat la început cu fotografii X-ray de imagistică. Unele dintre lucrările sale însă sînt manipulări digitale parţiale în Photoshop. În cartea sa cu fotografii X-ray artistul Nick Veasey spune: "Cînd vedem o radiografie a corpului uman, reacţionăm la faptul că o asociem cu domeniul medical. Fotografiile mele X-ray au totuşi o frumuseţe brutală", a spus Nick Veasey.
Niciun comentariu: