Translate

luni, 16 iulie 2012

Arta reasamblării - ceasurile reasamblate în miniaturi extraordinare


Dominic Wilcox este un artist şi designer care trăieşte şi lucrează în Londra. A studiat la Edinburgh College of Art şi a locuit un an în Japonia, revenind în Marea Britanie în 2000 pentru a studia un Master la Colegiul Regal de Artă. În această perioadă de doi ani, Dominic Wilcox a realizat o serie de obiecte inedite: soldăţei din plastic topiţi pentru a forma un castron; ştampile care pot fi folosite atunci cînd sînteţi prea ocupaţi pentru a spune lucruri de genul "În toată viaţa mea nu am întîlnit pe nimeni la fel de frumos ca tine”; mănuşi pentru strîngeri de mînă. Acestea i-au adus succesul mult aşteptat şi l-au propulsat în lumea artistică londoneză şi nu numai.


În 2005, Dominic Wilcox a luat-o pe cont propriu şi a devenit artist independent, fiind solicitat pentru a crea opere de artă şi design de către organizaţii şi persoane fizice, cum ar fi Nike, revista Esquire din SUA sau supermodelul Helena Christensen. Aşadar, un artist căutat şi apreciat pentru operele sale inedite. La Festivalul de Design din 2011 de la Londra,  Dominic Wilcox a prezentat o serie de miniaturi, mici sculpturi încastrate în ceasuri de mînă sau de buzunar. Fiecare sculptură este o piesă unică, aşezată pe cadranul unui ceas de epocă şi protejată de o cupolă mică de sticlă. Sculpturile au fost inspirate din viaţa de zi cu zi şi transmit mesaje diverse, uneori hazlii, alteori filosofice, iar unele inspirate din evenimente sociale. Ceasurile sînt puse în vînzare cu 600 £ fiecare.


Maşinuţe şi motociclete uimitoare din ceasuri

Tot ceasurile l-au inspirat şi pe un artist de 40 de ani de origine ucraineană, Dmitri Khristenkho, care creează modele complicate, în miniatură, de motociclete, automobile sau insecte folosind componente provenind de la ceasuri. Pentru un singur model, artistul alocă peste 50 ore de muncă migăloasă, creaţiile sale complexe fiind vîndute cu mai mult de 300 de lire fiecare. Iar cererea pentru modelele sale personalizate este în creştere. Dmitri Khristenkho locuieşte în prezent în SUA şi pentru a realiza o maşinută dezasamblează ceasuri în componentele lor şi le reasamblează apoi în motociclete, maşini cabrio, biciclete etc. Designul complex de elemente de ceasuri combină culorile lucioase metalice pentru a crea piese care par la fel cu cele din lumea reală.  Niciun comentariu: