miercuri, 4 iulie 2012

Sculpturile magnifice din cipsuri din lemn de cedru siberian ale lui Sergei Bobkov

La 53 de ani, Serghei Bobkov şi-a patentat o tehnică unică de a crea sculpturi uimitoare din cipsuri din lemn de cedru siberian. De altfel, Bobkov, deţine un brevet de inventator pentru sculpturi de artă fabricate din chips-uri tăiate. "Am considerat întotdeauna că nu este foarte interesant să faci ceea ce pot şi alţii să facă. Aşa că, am căutat o modalitate de a crea ceva unic din nimic, într-un mod complet nou. Este mult mai incitant", spune Serghei Bobkov, astăzi, în vîrstă de 55 de ani. Este modul în care artistul explică forma unică de artă pe care el a creat-o. Bobkov spune că mulţi oameni compară lucrările sale cu arta împăierii animalelor, deoarece seamănă foarte mult cu modelele pe care le reproduce în opera sa. Însă el consideră că acestea sînt foarte diferite unele de celelalte, la fel ca lumina şi întunericul. Împăierea vorbeşte despre moarte, iar lucrările sale din cipsuri din lemn de cedru simbolizează viaţa.


















Serghei Bobkov lucrează într-un atelier amenajat în pivniţa  unei şcoli din localitatea Kozhany, situată la 129 km sud-vest de Krasnoyarsk, Rusia. Şi-a dezvoltat tehnica sa uimitoare de-a lungul mai multor ani, iar ca material foloseşte aşchii din lemn de cedru siberian, denumite cipsuri, pe care şi le confecţionează singur. După ce realizează aproximativ 100-150 de baghete pentru cipsuri, cu grosimea de 2-3 inch dintr-o bucată de cedru lungă, el le pune în apă pentru cîteva zile. Apoi, cu precizie chirurgicală, îşi sculptează chips-urile în forma de care are nevoie, ude fiind mai uşor de tăiat şi modelat. Cipsurile sînt lipite apoi cu măiestrie pe un suport, tot din lem, sculptat precis pentru a fi cît mai aproape de anatomia animalului pe care îl va reproduce.










Serghei Bobkov lucrează astfel de sculpturi de aproape 10 ani. Pînă acum însă a reuşit să creeze doar 11 lucrări. Şi aceasta deoarece, pentru a finaliza o singură sculptură, îi trebuie aproximativ patru sau şase luni, timp în care lucrează 10-12 ore pe zi, fără zile de odihnă. Doar pentru realizarea unei marmote Serghei Bobkov a lucrat continuu 4 luni şi a folosit 50.000 de bucăţele de cedru. Serghei Bobkov se concentrează, în special, pe reproducerea animalelor şi păsărilor sălbatice pentru că i se par cele mai frumoase modele. Şi pentru a fi cît mai convingătoare lucrările sale, înainte de a începe lucrul la o sculptură el studiază  mai întîi anatomia lor, chiar şi cîteva luni. Interesant este că Serghei Bobkov  a primit oferte foarte generoase pentru lucrările sale. Cum a fost şi cea de 17.000 dolari pentru un vultur. Însă Serghei Bobkov a refuzat, declarînd că arta sa nu este de vînzare.





Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...