joi, 23 august 2012

Iluzionistul absurdului - Michael Cheval

Am descoperit pe internet un artist care mi-a plăcut în mod deosebit, nu atît lucrările sale magnifice, cît modul de gîndire şi modul de transpunere a ceea ce simte în opera sa. Se numeşte Michael Cheval şi este un artist născut în Rusia, dar care a emigrat în SUA unde a devenit foarte cunoscut. Îl prezint azi cu cea mai mare bucurie.

Michael Cheval s-a născut în 1966 în Kotelnikovo, un mic oraş din sudul Rusiei. Crescând într-o familie de artişti, dragostea lui pentru desen a fost încurajată încă din copilărie de tatăl său, Mihail Khokhlachev, un artist autodidact, dar şi de bunicul său, Iuri Lipov, un artist profesionist şi sculptor. S-a dezvoltat rapid şi, la trei ani, el deja realiza compozitii complexe. Cînd familia lui sa mutat în Germania, în 1980, noul mediu a făcut o impresie mare şi de neşters tînarului artist. În această perioadă el s-a implicat şi în alte activităţi artistice, compunînd melodii şi cîntînd într-o trupă rock şi scriind poezii.


În 1986 s-a mutat la Balkanabat, Turkmenistan şi, după 6 ani, a absolvit acolo Şcoala de Arte Frumoase. A început apoi să lucreze ca artist profesionist independent colaborînd  cu mai multe teatre şi edituri din Ashgabad şi Balkanabat, pentru crearea de decoruri de scenă, costume şi cărţi ilustrate. În 1990, Michael Cheval a avut prima sa expozitie personală la Muzeul de Arte Plastice de Stat din Turkmenistan, un eveniment important care a arătat o mare apreciere din partea comunităţii artistului. În 1993 s-a mutat la Moscova unde a lucrat tot ca artist independent şi ilustrator pentru edituri diferite, inclusiv faimoasa Editură "Planeta".

















O dată cu emigrarea sa la New York, Statele Unite ale Americii, în 1997, o nouă epocă a început pentru Michael Cheval. El a revenit la cultura occidentală care l-a inspirat în tinereţe, dar a imprimat operei sale propria sa experienţă, filozofie şi viziune. A urcat rapid în lumea arstitică new-york-eză şi, în 1998, a devenit membru al prestigiosului Club Naţional de Artă din New York. Din 2009, Michael Cheval a colaborat cu scriitorul, filosoful şi poetul Glikman Boris care a scris povestiri, fabule şi poezii ce aveau să însoţească picturile lui Michael Cheval. În 2011, colaborarea lor a fost publicată în revista U. Apoi, în 2011, celebra actriţă Gina Lollobrigida îi comandă un portret care a devenit ulterior portretul ei oficial. Lucrările sale sînt deţinute în prezent de Muzeul de Stat de Arte Plastice Ashgabad, Turkmenistan, de Muzeul de Arte Frumoase Volgodonsk, Rusia, dar şi în colecţii private: Gina Lollobrigida, Ernst Fuchs (artist) sau Ian Gillan.


















Michael Cheval compară picturile sale cu un puzzle al cărui cod trebuie să fie descoperit, dar nu poate fi mai mult decît o soluţie la o ghicitoare. El invită publicul să ofere interpretări proprii artei sale unice. Cheval spune: "Spectatorul trebuie să aibă aspiraţia de a înţelege lumea în care se prezintă şi să extindă astfel orizonturile şi conştiinţa lui. Eu sînt întotdeauna fericit cînd văd că cineva care îmi priveşte lucrările mă înţelege şi are dorinţa de a juca jocul meu". Cea mai mare influenţă care l-a ajutat să-şi definească stilul a venit de la cei doi suprarealiştii ai secolului 20: Salvador Dali şi Rene Magritte, deşi el vede stilul lui ca diferit de suprarealism, dar descriindu-l mai aproape de absurd. Conform definiţiei lui, "absurdul este o latură inversată a realităţii, o parte de logică inversă, care nu apare la visele suprarealiştilor".
 
















"Absurdul, la fel ca orice alt gen, are propriile reguli, dar el implică tot ceea ce este îndepărtat de normele comune şi de limitări. Absurdul este o încercare de a înţelege viaţa noastră aşa cum este cu adevărat: fără propagandă, fără ideologie, fără politică şi gusturi impuse. Absurdul există în tot ceea ce ne înconjoară. Trebuie să ai însă dorinţa de a-l vedea. Nu este obligatoriu ca spectatorul să-mi urmeze imaginaţia. Fiecare persoană trăieşte într-un labirint, în experienţa sa, la fel ca un Minotaur. Eu nu ofer răspunsuri rapide. Eu îmi invit privitorii lucrărilor mele să fie coautori. Majoritatea oamenilor au devenit însă imuni şi nu observă viaţa din jurul lor. De aceea, absurdul este util, deoarece, la un moment dat, va răsturna totul cu susul în jos, în scopul de a ne trezi", spune Michael Cheval.

















Imagini şi informaţii preluate de pe:



Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...