vineri, 17 august 2012

Iluziile optice şi realismul magic ale lui Rob Gonsalves

Rob Gonsalves (născut în 1959, în Toronto, Canada) este un pictor al curentului realism magic, dar cu o perspectivă unică şi un stil aparte care îl scoate în evidenţă. Lucrările sale originale, stampele în ediţie limitată şi ilustraţiile pentru cărţile sale proprii aduc în prim plan măiestria folosirii iluziei optice într-un mod inedit şi spectaculos. Astfel, Rob Gonsalves este considerat la ora actuală unul dintre cei mai mari maestri ai iluziei optice.


A început să deseneze încă din copilărie, cînd crea cu creionul pe hîrtie personaje şi lumi imaginate doar de el. Pe la 12 ani a fost atras de arhitectură şi a descoperit magia perspectivei. Aşa a început să picteze clădiri fantastice, rod al propriei imaginaţii. Apoi i-a descoperit pe Dali, Tanguy şi pe Magritte şi începe să picteze primele sale opere suprarealiste. De altfel, "realismul magic" de abordare a lui Magritte împreună cu iluziile precise de perspectivă ale lui Escher au ajuns să-l influenţeze profund în activitatea sa viitoare. După ce a absolvit facultatea de arhitectură a profesat în acest domeniu, dar a pictat şi în stil trompe-l'oeil, picturi murale şi decoruri de teatru. Însă după un răspuns entuziast primit din partea publicului, în 1990, la Expoziţia de Artă în aer liber din Toronto, Rob Gonsalves s-a dedicat picturii cu totul, renunţînd la norma de arhitect pe care o avea într-o firmă.































Deşi lucrările lui Rob Gonsalves sînt adesea clasificate ca suprarealiste, ele diferită însă pentru că imaginile sînt planificate în mod deliberat şi rezultă din gîndirea conştientă. Ideile sînt, în mare parte, generate de lumea exterioară şi implică activităţi recognoscibile umane, folosind dispozitive atent planificate de iluzionism. Rob Gonsalves injectează un sentiment de magie în scene sale realiste. Ca urmare, termenul de "realism magic" descrie munca lui cu mai multă exactitate. Pictura sa este o încercare de a reprezenta dorinţa fiinţei umane de a crede în imposibil, de a fi deschisă oricăror posibilităţi.
























Acum Rob Gonsalves este un pictor recunoscut, cu numeroase expoziţii personale şi de grup la activ, precum şi cu trei cărţi publicate: "Imagine a Night", "Imagine a Day" şi "Imagine a Place". Numeroase persoane din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite ale Americii,  senatori, precum şi corporaţii şi ambasade au colecţionat lucrările lui Rob Gonsalves.

Imagini şi informaţii preluate de pe:


www.robgonsalves.com

 http://en.wikipedia.org/wiki/Rob_Gonsalves

Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...