miercuri, 29 august 2012

Cum arătau fotografiile înainte de Photoshop şi cum vedeau lumea viitorului oamenii de la 1900

Apariţia tehnologiei pentru realizarea fotografiilor a făcut ca mulţi artişti, rămaşi anonimi, să recurgă la diferite metode ingenioase pentru a distra privitorii şi a-i face să se îndoiască de realitate. În anii după 1900 tehnicile de manipulare erau brute, se făceau manual şi constituiau o adevărată artă, sau mai bine zis cereau multă măiestrie.

 













Pictate de mînă, realizate cu dagherotipul şi cu efecte extraordinare pentru mijloacele acelor ani, fotografiile reuşesc şi astăzi să uimească şi să încînte. Aşadar, expunerea multiplă, perspectiva forţată, asocierea la imprimare, supravopsirea, retuşarea sau imprimarea negativelor au constituit primele tehnici de manipulare în fotografie de pe la 1900. Practic, fotografii făceau adevărate colaje pe negative, cu instrumente limitate dar cu multă creativitate. Operele lor încă impresionează şi astăzi rezistînd timpului pe cărţi poştale. 

















La fel cum cei din mass-media de astăzi folosesc Photoshop pentru a propulsa mituri culturale, cum ar fi, de exemplu, aceea a unui corp ideal în fitness sau în modă, la fel şi realizatorii cărţilor poştale de la începutul anilor 1900 au folosit manipularea fizică pentru a crea impresia unei abundenţe (vezi cărţile poştale de mai sus). Şi aceasta în timp ce pe terenurile agicole de atunci, culturile erau mici sau deloc. 












Imagini preluate de pe:


Dar cum vedeau oamenii anului 1900 lumea secolului XXI

În anul 1900, oamenii trăiau cu gîndul la un viitor măreţ. Ajunşi la cumpăna a două secole, săreau cu imaginaţia peste încă un veac, încercînd să-şi închipuie cum va fi lumea în anul 2000. În imaginaţia lor, acea lume a viitorului era populată cu tot soiul de minuni tehnologice - un fel de reprezentări hiperbolizate a ceea ce cunoşteau deja, progresul tehnologic din vremea lor îndreptăţindu-i să spere că, în anul 2000, zborul va fi la îndemîna oricui, că maşinării automatizate vor face multe dintre muncile grele ale omului, că vom călători pe sub ocean la fel de simplu cum mergeau ei pe şosele şi că o casă cu motor şi roţi, pe care s-o poţi muta de colo-colo, aşezînd-o unde ţi-o plăcea mai mult, va fi ceva ce-ar putea avea oricine. Ce s-a ales din aceste vise? Care dintre ele s-au îndeplinit, şi cum?























Citeşte mai mult pe:



Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...