Translate

luni, 11 martie 2013

Omuleţii din ciment ai lui Isaac Cordal

Artistul spaniol de 38 de ani Issac Cordal este cunoscut în lume pentru sculpturile sale realizate din ciment care iau forma unor omuleţi la constum şi cu servietă şi pe care le plasează în scene şi situaţii foarte realiste. Folosind bălţile cu apă din asfalt, deşeurile municipale, proeminenţele şi găurile din clădirile cu ziduri din cărămizi, Isaac Cordal îşi extinde proiectul "Eclipsele de ciment: mici interventii în Big City", în multe oraşe din Europa.
Cu un simplu act de miniaturizare şi o plasare grijulie, Isaac Cordal extinde într-un mod magic imaginaţia pietonilor care îi descoperă sculpturile pe stradă. “Eclipsele de ciment” ale acestui artist spaniol este o definiţie critică a comportamentului nostru, ca masă socială. Lucrările sale de artă în miniatură intenţionează să prindă atenţia asupra relaţiei noastre cu natura, devalorizată printr-o privire critică la efectele colaterale ale evoluţiei umane.

Aceste sculpturi mici contemplă demolarea şi reconstrucţia a tot ceea ce ne înconjoară şi ne atrag atenţia asupra aspectelor absurde ale existenţei noastre. Dar Isaac Cordal este simpatic faţă de poporul lui de oameni mici şi privitorul poate empatiza cu situaţia lor, cu timpul lor liber, cu aşteptarea lor în staţiile de autobuze şi chiar cu momentele tragice ale acestora, cum ar fi funeralii, accidente mortale, sinucideri sau tragedii de familie. Sculpturile pot fi găsite în jgheaburi, în partea de sus a clădirilor, pe partea de sus a staţiilor de autobuz, aşadar în multe locuri neobişnuite şi puţin probabile.


Isaac Cordal s-a format ca sculptor la Facultatea de Arte Frumoase din Pontevedra, Spania, unde s-a născut în 1975. În prezent locuieşte şi lucrează în Londra. El a participat la numeroase expozitii în muzee şi centre de artă, avînd numeroase intervenţii urbane şi participări la festivaluri în oraşe europene precum Londra, Barcelona, Berlin, Zagreb, Bruxelles sau Viena. A publicat recent proiectul "Ciment Eclipsele. Mici interventii în Oraşul Mare ", o monografie care explorează capacitatea artistului privind explorarea peisajului urban şi interacţiunea lui cu omul contemporan prin intermediul operelor sale.


Issac Cordal este în primul rînd un sculptor tradiţional, modelînd mai întîi în lut. Apoi, folosind matriţe din silicon, îşi realizează omuleţii din ciment pe care îi amplasează în diferite locaţii urbane. Astfel, omuleţii din ciment ai lui Issac Cordal au vizitat foarte multe oraşe din întreaga lume, mărturie stînd fotografiile făcute operei sale pe care a lăsat-o apoi să să fie lovită, ignorată sau luată de trecători din locurile unde a fost amplasată.Niciun comentariu: