Translate

marți, 5 martie 2013

Oamenii cocon ai lui Rabarama

Rabarama, alias Paola Epifani, născută în 1969 la Roma, Italia, este o artistă care, în prezent, trăieşte şi lucrează în Padova. Fiica unui artist, artista a arătat încă din copilarie un talent înnăscut pentru sculptură. Rabarama a început formarea ei de artă la Liceul de Artă din Treviso, urmînd apoi Academia de Arte Frumoase de la Veneţia. A absolvit în 1991 cu note mari şi imediat a început să participe la un număr mare de competiţii naţionale şi internaţionale de sculptură, care i-au adus multe laude atît din partea publicului, cît şi a criticii.
Începînd cu anul 1995 Rabarama se concentrează pe o viziune specială a lumii şi a vieţii, în special pe negarea voinţei libere, ordinea evenimentelor şi reducerea omului la doar un computer biologic. Rabarama crede că soarta fiecare persoane este pur şi simplu determinată de genetica sa, dar şi de societate, astfel încît aceste funcţii vitale determină în mod inevitabil fiecare aspect al existenţei sale, în timp ce existenţa psihosomatică este redusă la o simplă reacţie fizică sau chimică.Rabarama creează sculpturi şi picturi cu bărbaţi, femei sau creaturi hibride, de multe ori trecînd chiar în excentric. Pielea subiecţior artistei sînt întotdeauna decorate cu modele, simboluri, scrisori, hieroglife şi alte tipuri de cifre, într-o mare varietate de forme. Expoziţiile cu lucrările Rabaramei sînt adesea realizate în colaborare cu alţi artişti, interpreţi sau executanţi (body painting, dans, acrobaţie) şi sînt consolidate prin proiecţii video şi audio. Munca ei este considerată evocatoare şi emoționantă, deoarece descrie toate durerile şi bucuriile fiinţei umane, de la sclavie la codul genetic la libertatea de vise.


"Nu este o aluzie la violenţă în contorsioările şi exagerările sculpturilor artistei. Natura este transformată în imagini de suferinţă şi durere, distincte faţă de subiect, iar materialul din lucrările artistei pare să fi rezistat voinţei ei. Impactul puternic al acestor lucrări rezidă parţial din contrastul ilogic de structurare a suprafeţei de joc mecanic, reprezentarea distorsionată figurală şi culoarea aleasă în mod deliberat insensibilă este simbolică. Arta artistei Rabarama este de multe ori foarte agresivă, nu numai pentru spectator, ci, de asemenea, şi pentru creator", spunea George S. Bolge, directorul executiv de la Boca Raton Muzeul de Arta, Miami, Statele Unite ale Americii, despre lucrările artistei.


În cadrul unui interviu de televiziune pe 21 decembrie 2012, Rabarama a anuntat oficial colaborarea ei cu Cirque du Soleil şi fondatorul acestuia, colecţionarul de artă Guy Laliberte. În martie 2013 va fi un eveniment important în Las Vegas unde Rabarama este cooptată de Cirque du Soleil pentru crearea unui spectacol inspirat de arta ei. Ea va prezenta o sculptură care va fi scoasă apoi la licitaţie în scopuri caritabile. Rabarama a realizat şi o serie de sculpturi comandate de Guy Laliberte pentru Nukutepipi, insula din Polinezia Franceză, proprietatea lui, care va deveni o "Insulă de Artă".
Niciun comentariu: