Translate

joi, 14 februarie 2013

Viaţa decadentă al bogaţilor în perioada rococo la 24 de metri sub apă

Fotograf şi pasionat de scufundări la mare adîncime, artistul austriac Andreas Franke a lansat o nouă serie de lucrări originale colaje digitale realizate în tehnica Durst Lambda Print, adică printuri pe foi din aluminiu (Print mounted on aluminium with acrylic face).Noua expoziţie, deşi similară în abordarea sa cu cea de acum doi ani, oferă un nou set de colaje digitale suprarealiste care îmbină un stil de viaţă trecut cu imaginile degradate submarine ale navei scufundate. Astfel, cel mai recent proiect a lui Andreas Franke, “Lumea se scufundă”, explorează stilul de viaţă decadentă al bogaţilor în perioada rococo juxtapusă pe o navă de transport de marfă descompusă sub apă unde roieşte viaţa marină. Artistul vienez foloseşte imagini ale modelelor sale care imită perioada de abundenţă opulentă în contrast cu capturi de adîncime ale navei SS Stavronikiti, creînd astfel o nouă imagine interesantă şi bogată în interpretări. Franke a transformat scena marină în scena unei epoci flamboaiante în stil european unde femeile flecăresc la un picnic, merg la o plimbare pe agale cu umbrele sau schimbă priviri cochete. Imaginile au fost anexate la nava scufundată cu mare grijă pentru a nu se rupe echilibrul ecologic al vieţii subacvatice şi pentru a nu deteriora “pielea” exterioara a navei SS Stavronikiti. Noua expoziţie a artistului va putea fi văzută din 13 aprilie, sub apă, la o adîncime de 24 metri, pe epava SS Stavronikiti, în largul coastei din Barbados. O lucrare este vîndută cu 900 de dolari.

Andreas Franke a devenit foarte cunoscut în lume, după ce, în 2011, a introdus pentru prima dată ideea unei galerii de artă subacvatice şi şi-a expus lucrările la adîncime pe o navă scufundată. Expoziţia, prezentată mai întîi la aproximativ 40 de metri adîncime, pe o navă scufundată din Florida Keys National Marine Sanctuary, a avut premiera în acest an şi pe uscat, în Key West, unde a fost înfiinţat, în 2009, un recif artificial format dintr-o epavă abandonată. De altfel, nava este al doilea vas ca mărime construit vreodată în lume şi, după de a fost abadonat, a fost scufundat intenţionat pentru a deveni un recif artificial.

Franke a fotografiat epava şi a adăugat digital alte elemente pentru a crea imagini obsedante, cum ar fi o fetiţă mînuind o plasă de prin fluturi pentru a captura un peşte sau un muncitor cocoţat pe o traversă mîncînd masa de prînz. Apoi, încastrîndu-şi lucrările în plexiglas, Andreas Franke le-a montat pe pereţii epavei timp de aproape cinci luni, fiind prima expoziţie de tablouri sub apă: "The Story of the Sinking World". În acest timp, lipitori, alge şi alte organisme marine au crescut pe ele, iar scurgerile de apă uşoare au modificat imaginile pentru a crea lucrările expuse pe teren. "Arta mea arata destul de similar deasupra apei, precum şi subacvatic, dar în momentul în care viaţa începe, acest lucru se schimbă în mod dramatic. Viaţa subacvatică creează lucrărilor o a treia dimensine", a spus Franke. Andreas Franke a ridicat astfel epava fosilizată la rang de artă transformînd-o în galerie de artă.
http://www.mymodernmet.com

Niciun comentariu: