Translate

marți, 12 februarie 2013

Portretele unei camere de locuit - Menno Aden şi Michael Rohde

Menno Aden este un artist din Germania care a fotografiat într-un mod inedit mai multe camere de locuit dintr-un imobil din Berlin, montînd o cameră pe tavan. Imaginile rezultate, adunate într-o serie numită “Portret de cameră”, stabilesc în spaţiu compoziţii simetrice care arată ca nişte ansambluri dezbrăcate de orice fel de obiectivitate. Prin intermediul site-ul său, artistul prezintă nişte “punctele de vedere în case particulare şi retrageri secrete”, aducînd tot felul de asociaţii ale noţiunii omniprezente a camerei. Modul de a observa un spaţiu de locuit în acest mod original este folosit des de Menno Aden tocmai pentru a indica societăţii nevoia de voyeurism, o adevărată cultură populară de masă în acest prezent.


Michael Rohde

Dacă Menno Aden a preferat să dezvăluie imagini aeriene ale camerelor, un alt fotograf şi artist german, Michael Rohde, a realizat imagini ale unor camere de jos în sus. La prima vedere imaginile prezintă parcă o lipsă de gravitaţie în spaţiile de locuit fotografiate în care piesele de mobilier şi obiectele plutesc în aer. Michael Rohde a reuşit această performanţă realizînd o imagine compozit din sute de fotografii individuale. Metoda lui Rohde este de a fotografia fiecare element - fie că este vorba un dulap, scaun, toaletă sau frigider - de jos în sus şi apoi petrece ore tăind şi asamblînd imaginile într-un întreg coerent. Rezultatele sînt fascinante şi dă privitorului o impresie cam ca aceea a unei furnici care merge pe jos pe podea într-un dormitor, în living sau prin baie. Michael Rohde a folosit, de asemenea, aceeaşi tehnică pentru a fotografia camere şi de sus în jos, la fel ca şi Menno Aden.

Michael Rohde a studiat la început ingineria mecanică la Berlin, apoi a schimbat direcţia şi şi-a îndreptat atenţia spre fotografie, la vîrsta de 30 de ani. “Acum am 51 de ani şi nu sînt un fotograf. Mă văd mai mult ca un artist”, a spus Michael Rohde. 

 


Niciun comentariu: