Translate

luni, 15 iulie 2013

Rembrandt Van Rijn, POVESTEA UNUI GENIU - 470 de ani de la naştere

Google sărbătoreşte, astăzi, 15 iulie, împlinirea a 470 ani de la naşterea pictorului olandez Harmenz Rembrandt Van Rijn, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru şi pentru desenele şi gravurile sale.

Rembrandt Van Rijn s-a născut pe 15 iulie 1606 la Leiden şi e văzut drept unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei. Acesta este recunoscut şi pentru desenele şi gravurile sale. Rembrandt Van Rijn reprezintă pentru artă un nume uriaş care a semnat 600 de picturi, 300 de gravuri şi peste 2.000 de desene, fiind considerat un maestru care a devenit renumit prin tehnica “clar-obscur” a picturilor sale. Elie Faure, un mare istoric francez, l-a descris pe Rembrandt Van Rijn ca “singurul pictor care şi-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenuşa sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis".


Rembrandt Van Rijn a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn şi al Corneliei Willemsdochten van Zuitbroeck, fiind şi singurul dintre fraţii săi care a învăţat să scrie şi să citească într-o şcoală latină. A ajuns la Universitatea din Leiden în 1620, unde a stat pentru cîteva luni pentru a urma pictura. Rembrandt Van Rijn şi-a început studiile de pictură în atelierul lui Jacob van Swanenburgh, unde a stat timp de 3 ani, rezultatele remarcabile din acel moment convingîndu-i pe părinţii săi să-l trimită să studieze, din 1624, la Amsterdam, în atelierul lui Pieterzoon Lastman. Acolo, Rembrandt Van Rijn şi-a desăvîrşit tehnica clarobscurului, scrie Mondonews.ro. Rembrandt Van Rijn s-a întors apoi la Leiden, unde şi-a deschis alături de Jan Leivens, un tînăr pictor extrem de talentat, propriul atelier. Mai tîrziu, a revenit la Amsterdam, datorită condiţiilor mult mai bune.

MARILE OPERE ALE LUI REMBRANDT

“Lecţia de anatomie a doctorului Tulp” a fost prima mare comandă pe care Rembrandt Van Rijn a primit-o în atelierul său din Amsterdam. Prin această pictură, Rembrandt Van Rijn a reuşit să pătrundă în premieră în cercul marilor pictori olandezi, fiind căutat în cele din urmă de familiile bogate din Olanda, mai ales pentru portretele sale.


“Coborîrea de pe cruce”, o altă operă celebră a lui Rembrandt Van Rijn a fost comandată în anul 1634 de Henric Frederic, acelaşi an în care Rembrandt Van Rijn se căsătoreşte cu Saskia van Uylenburgh.


“Ospăţul lui Baltazar” a fost realizat de Rembrandt Van Rijn în anul 1635 şi înfăţişează spaima lui Nabucodonosor în momentul în care mîna lui Dumnezeu îi lăsă un mesaj în ebraică: “Numărat, cîntărit, împărţit.”, mesaj pe care acesta nu îl descifrează iniţial, înţelegînd apoi că este vorba despre regatul său, ce va fi divizat între mezi şi perşi.


“Rondul de noapte” a fost realizat de Rembrandt Van Rijn în 1642 şi este considerat una dintre marile sale capodopere, la acea vreme stîrnind un scandal uriaş. “Vrăjitor, Rembrandt este capabil să facă din noapte zi”, a fost caracterizarea făcută de Eugène Fromentin, critic de artă francez.


“Batseba” a fost pentru Rembrandt Van Rijn un tablou inspirat de Hendrickje Stoffels şi e intitulat după un personaj biblic. Rembrandt Van Rijn zugrăveşte clipa frămîntării pe care Batseba o trăieşte în clipa în care este ispitita de regele David al Izraelului.


Tehnica clar obscurului apare în toate lucrările sale, lucru care îl face de neegalat şi foarte greu de imitat.


Jacob Blessing the Children of Joseph, 1656


Danea, 1636

Bathing woman, modelled by Hendrickje, 1654

The Philosopher in Meditation, 1632


The Storm on the Sea of Galilee, 1633.

The Jewish Bride, c. 1665

Autoportretele lui Rembrandt Van Rijn, 50 la număr, reprezintă viaţa pictorului în toate etapele ei. Primul a fost făcut în 1625, cînd acesta nu avea încă 20 de ani, Rembrandt Van Rijn realizînd autoportrete pînă în ultimele zile ale morţii sale.

A typical portrait from 1634, when Rembrandt was enjoying great commercial succes 

A Polish Nobleman, 1637

TRAGEDIA LUI REMBRANDT VAN RIJN

În 1634, Rembrandt Van Rijn s-a căsătorit cu Saskia van Uylenburgh, verişoara unui negustor de artă. Căsătoria îl ajuta să intre în cercurile burgheziei din Amsterdam, însă viaţa cu Saskia va lua o turnură dramatică. Primii 3 copii ai lor mor, pentru că în 1641 să se nască Titus, care reuşeşte să evite problemele de sănătate. Mama sa şi soţia lui Rembrandt Van Rijn se îmbolnăveşte de tuberculoza şi moare la 14 iulie 1642, schimbîndu-i stilul pictorului, care începe să picteze mult mai întunecat.

Văduv, Rembrandt Van Rijn angajează o educatoare pentru Titus, fiul său, pentru că din 1646 acest rol să fie luat de Hendrickje Stoffels, de care Rembrandt Van Rijn se îndrăgosteşte. Cei doi trăiesc împreună pentru 9 ani, în ciuda normelor sociale din acel moment, Rembrandt Van Rijn devenind tot mai izolat, pictorul devenind în 1656 ruinat.

Colecţia de artă a lui Rembrandt Van Rijn este scoasă la licitaţie şi vîndută, operele îi sînt împrăştiate, pentru că în 1663 Hendickje să moară. Rembrandt Van Rijn este îngrijit de fiul său Titus, care avea să moară în 1668, pentru că un an mai tîrziu, pe 14 octombrie 1669, pictorul să se stingă într-o casă mică din cartierul Rozengracht. Rembrandt Van Rijn a fost înmormntat într-un mormînt nemarcat, din Westerkerk.

ŞCOALA LUI REMBRANDT

În ciuda faptului că spre sfîrşitul vieţii a fost chinuit de multe griji şi de sărăcie, Rembrandt nu a fost geniul solitar şi neînţeles al epocii sale. În atelierul său pictează numeroase tablouri, al căror stil este preluat de tinerii pictori care studiază acolo. Elevii săi învaţă arta picturii copiind operele maestrului, ceea ce face ca în comerţul de artă să pătrundă "Rembrandt-uri false". În cadrul unui program de cercetare iniţiat şi condus de specialişti olandezi, s-a constatat că, dacă la începutul secolului al XX-lea erau atribuite lui Rembrandt circa o mie de lucrări, astăzi sînt considerate ca fiind opere autentice ceva mai mult de o treime din acestea. Printre discipolii lui Rembrandt sînt de menţionat: Gerrit Dou 1613-1675, Govaert Flink1615-1660 dar mai ales Carel Fabritius 1622-1654 din Delft, fără îndoială cel mai talentat dintre elevii săi, mort de tînăr într-un accident.

ROMÂNUL CARE A DESCOPERIT SECRETUL LUI REMBRANDT VAN RIJN
Puţini sînt cei care înţeleg că în spatele unei mari opere de artă nu sta doar talentul pictorului, ci şi cunoştinţele sale în domeniul chimiei. Un tînăr clujean a reuşit să descifreze în 2012 marile mistere ale reţetelor după care îşi preparau culorile artiştii consacraţi ai lumii, precum Rembrandt Van Rijn. Desigur, asta după ce a studiat nu mai puţin de 12 ani în biblioteci din Europa. Apoi a comandat ierburi din întreaga lume, a colaborat cu chimişti şi cercetători şi în final a descoperit formulă magică. Pentru Tudor Scripor, reţetele după care au pictat Michelangelo, Da Vinci, Van Gogh sau Rembrandt Van Rijn nu mai sunt un secret.


Tudor Scripor: “Este o vorbă… dacă nu este pe internet, nu există. Ei bine, reţetele de pictură nu se găsesc pe internet. Cărţi şi multă muncă practică. Inclusiv în bibliotecile din Occident, unde şcolile de artă au mare tradiţie”. Iar ingredientele şi le procura din toate colţurile lumii. Din Brazilia, importa uleiul de mac, iar din India cumpăra pigmenţi naturali. Cot la cot cu el a lucrat şi prietenul său. Viorel Iosif, pictor: “Ne-am împotmolit chiar de multe ori, au fost momente în care am fost foarte necăjiţi, dar au fost momente în care am alergat prin curte de bucurie”. La fel ca Rembrandt Van Rijn, Michelangelo sau Van Gogh, clujeanul lucrează într-un atelier modest. Aici a descoperit reţetele după care pictorii consacraţi ai lumii îşi preparau culorile. De azi înainte vopselele vor putea fi folosite şi de amatori, şi de profesionişti. Vopseaua creată de el va ajunge şi peste hotare, în prima fază în Italia, la Milano şi în Statele Unite ale Americii, unde este profesor. Reţetele vor rămîne, însă, secrete.
 

Sursa:Niciun comentariu: