Translate

marți, 25 iunie 2013

Happy Birthday, Antoni Gaudi!

Astăzi este ziua de naştere a arhitectului catalan Antoni Gaudi, unul dintre arhitecţii cei mai renumiţi şi studiat din toate timpurile, creatorul catedralei Sagrada Familia şi altor monumente spaniole notabile. Această zi marchează 161 de ani de la naşterea  sa.

Ca arhitect, Gaudi avea o viziune distinctă care încorporează natura, religia şi cultura catalană pentru a crea monumente organice frumoase, care cuprind şi semnele distinctive de arhitectură spaniolă. Atenţia la detalii a fost o trăsătură marcantă a creaţiilor sale, în special a bisericilor colosale şi palatelor, culminînd cu terase şi balcoane bombate, care au dat o dat viaţă unor stiluri neo-gotic şi orientalist familiare. Imaginaţia sa unică a deschis calea pentru mişcarea catalană Modernistă care a cunoscut un mare succes la sfîrşitul secolului 19 şi începutul secolului 20.

De-a lungul vieţii sale, Gaudi a rămas un romantic neataşat, căutînd alinare în credinţa lui puternică şi neclintită, în pasiunea sa artistică. A murit tragic la 7 iunie 1926 după ce a fost lovit de un tramvai. Moştenirea lui trăieşte însă devenind de-a lungul anilor cea mai apreciată arhitectură a tuturor timpurilor. De asemenea, moştenirea lui Gaudi a influenţat puternic tagma arhitecţilor, cum ar fi Santiago Calavatra şi Norman Foster. Poate că nu este de mirare că, atunci cînd multe dintre lucrările lui Gaudi au fost considerate patrimoniul mondial UNESCO, Papa Benedict al XVI-lea a consacrat Sagrada Familia în 2010.

Propun aşadar astăzi un toast pentru ziua de naştere a arhitectului catalan. Antoni Gaudi, eşti cu adevărat unul dintre cei mai mari artişti ai secolului 20.

Un material despre Antonio Gaudi, "Geniul lui Antoni Gaud", pe:Niciun comentariu: