vineri, 11 ianuarie 2013

Incredibila artă a camuflajului

Faceţi cunoştinţă cu Liu Bolin, Omul Invizibil în viaţa reală din China, un artist cu capacitatea de a dispărea în aproape orice mediu. Nu este uşor ceea ce face el, o fotografie unică putînd ajunge şi pînă la 10 ore de pregătiri. Liu îşi foloseşte propriul trup drept pînză şi, cu ajutorul unor asistenţi, pictează hainele de pe corpul său pentru a intra cît mai mult posibil în ceea ce este în spatele lui. "Situaţia artiştilor din China este foarte dificilă şi îndepărtarea forţată de studio a artistului este, de fapt, inspiraţia mea directă în seriile mele de fotografii, ascunzîndu-mă astfel în oraşul în care trăiesc sau călătoresc. Eu stau nemişcat, dar există un protest tăcut, un protest împotriva mediului de supravieţuire, un protest împotriva statului chinez", spune artistul.
 
















Liu Bolin a devenit cunoscut în toată lumea prin "arta sa  invizibilă", iar ultima sa expoziţie la Galeria de Artă “Klein Eli” din New York, îl prezintă “topit” în fundaluri, inclusiv în rafturile pline cu jucării de pluş, cu fructe şi legume sau cu reviste şi telefoane mobile.












În mod similar lui Liu Bolin şi Palmen Desiree, artistul peruan Cecilia Paredes şi-a însuşit arta de a se camuflaj prin utilizarea vopselei fiind capabil de a dispărea în împrejurimi. Cu ajutorul asistenţilor săi, ea însăşi pictează fondul cu motive florale. Părul ei întunecat şi a albului ochilor sînt adesea singurul lucru care arată că se ascunde persoană. Cu toate acestea, seria ei numită "Peisaje" nu creează doar o iluzie de dispariţie, ci şi o căutare a aparteneţei artistei. "Tema din spatele tuturor este re-localizarea, după deplasare, migraţie şi modul în care omul se adaptează mediului, în scopul de a aparţine acestuia. Este greu, dar trebuie să se facă acest lucru fără a uita însă originea noastră", poveşteşte artista.




















Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...