Translate

luni, 21 ianuarie 2013

Cerise Doucède – un vîrtej de obiecte suspendate între realitate şi ficţiune


“Égarements” şi „Quotidien” sînt două proiecte ale artistei franceze Cerise Doucède, un fotograf care creează momente misterioase cu obiecte suspendate cu fire subtiri care parcă prind viaţă într-un vîrtej de haos. Fiecare imagine din colecţia ei este mult mai interesantă şi neaşteptată decît următoarea. Portretele sînt dotate cu subiecte serioase, contemplative care arată trisţea şi deconectarea de la mediile fizice, dar care apar plăcut pierdute în vise interesante şi extraordinare care oferă şi momente din realitate, altfel plictisitoare, din viaţa prezentă.


“Este nevoie de trei zile pentru a aşeza obiectele suspendate şi a crea o scenă”, spune artista. Cînd  vorbeşte despre munca ei, Cerise Doucède spune că se uită prin obiectivul aparatului foto  „exact în momentul în care persoana din scenă începe să se gîndească la altceva. Şi, la un moment dat, visul preia totul şi întregul decor şi prinde viaţă încadrînd persoana”. Opera lui Doucede este o estompare între confuzia de fapte şi fantezie, cu intenţia de a lăsa între ele un fir subţire abia vizibil în fotografii, deoarece, spune ea, "altfel, e doar o fotografie fictivă sau fantastică şi nu am vrut asta. Mi-am dorit o legătură între realitate şi ficţiune şi acea legătură este dată de firele subţiri cu care suspend în aer obiectele”. 

Un comentariu:

monica spunea...

buna ziua! urmaresc site-ul dvs cu mult interes. am gasit ceva asemanator cu ce postati dvs: http://designist.ro/2012/08/23/casele-zburatoare-ale-francezului-laurent-chehere/
monica