vineri, 3 august 2012

Jaume Plensa sculptorul catalan al Spaniei şi celebra sa fîntînă din Chicago

Născut în 1955 la Barcelona, Jaume Plensa a devenit cunoscut în lume datorită sculpturilor sale monumentale care ies din tipare. Nici un privitor nu poate trece indiferent pe lîngă lucrările sale care răsar parcă din pămînt şi aer şi au un puternic mesaj filosofic şi nu numai.


Artistul realizează operele dintr-o combinaţie de răşină de poliester, pigmenţi şi praf de marmură albă. Deşi îşi are atelierul de lucru în oraşul său natal, Jaume Plensa a trăit şi a lucrat, de asemenea, la Berlin, Bruxelles, Anglia (la invitaţia de Henry Moore Foundation) şi Franţa (la invitaţia de Alexander Calder Atelier). A primit şi numeroase premii şi distincţii inclusivChevalier des Arts et lettres” de la ministrul francez al Culturii, Premiul Naţional de Artă din Catalonia, Spania, şi un doctorat onorific de la Institutul de Artă din Chicago. Atracţia lui însă este pentru sculptura în aer liber şi în locuri publice, avînd numeroase instalaţii în America de Nord, Europa şi Asia.



















Însă una din lucrările sale cele mai notabile este Crown Fountain, din Millennium Park, Chicago, probabil una din cele mai de succes proiecte de artă publică din ultimul deceniu. Lucrările lui Jaume Plensa se ​​găsesc în colecţiile multor muzee remarcabile cum ar fi Centrul de Sculptură Nasher, Institutul de Artă din Chicago şi Muzeul de Artă Modernă din San Francisco, Muzeul de Artă Modernă din Madrid, Muzeul Kunst der modernen, Viena, şi în New York, Chicago şi Tokyo.
















Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...