miercuri, 1 august 2012

Derek Gores – colajul între arta comercială şi arta abstractă

Specializat în arta colajului, artistul american Derek Gores, născut în 1971, în New York, a crescut în New England şi Florida, urmînd BFA din Rhode Island School of Design. Călătoria sa artistică a început la vîrsta de 7 ani cu ilustrarea episoadelor "Stars Wars" din litere. A urmat drumul artei şi timp de 15 ani s-a specializat în arta colajului. A lucrat ca designer şi ilustrator, însă a devenit cunoscut pentru colajele sale şi şi-a trecut în portofoliu lucrări pentru ESPN, Lucasfilm, NFL, MLB, Reebok, Adidas, Harley-Davidson, Bob Marley, Pink Floyd, Nirvana, Van Halen, STP, ICP, Madonna sau Lenny Kravitz. Lucrările sale sînt alcătuite din bucăţi de hîrtie rupte din sute de reviste şi ziare reciclate, hărţi dar şi din etichete sau alte materiale tipărite. Puse cap la cap şi privite în ansamblu, aceste bucăţi alcătuiesc, în general, portrete feminine.



"Încerc să fiu conştient de toate resursele mele artistice, pentru că iubesc arta şi vreau să văd totul", spune Derek Gores. El adminte însă că a purtat "o luptă interioară, dar şi exterioară ", în a alege între arta comercială şi pictura abstractă a unui visător. A reuşit să le combine pe amîndouă cu rezultate surprinzătoare din mai multe puncte de vedere. Astfel că, multe dintre colaje sale distinctive au elemente unghiulare de modă sau de proiectare a maşinilor. "Îmi place contrastul dintre frumuseţea vieţii şi frumuseţea lucrurilor făcute de om cum ar fi clădirile, motoarele, etc. Cînd fac colaje rup multe reviste reciclate, hărţi, şi scheme pentru a construi, de exemplu, cifre. În designul vestimentar se întîmplă tot cam aşa ceva, iar compoziţia este folosită pentru a accentua calităţile feminine. Eu folosesc foarte multe reviste de modă tocmai din acest motiv", spune artistul.

În prezent, Derek Gores trăieşte şi lucrează în Melbourne, Florida, în comunitatea de intelectuali din SpaceCoast. 




















 

Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...