Translate

luni, 19 martie 2018


Antonim la anonim

       „Antonim la anonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspectivă asupra unor personalități ale istoriei lumii încastrate în ceea ce numim astăzi icons personality.
      Portretele sau imaginile icon explorează relația dintre subiect și fotograf sau artist și, de obicei, continuă să impresioneze spectatorii ani după ce au fost create. Dizlocând încărcătura lor inițială, proiectul Antonim la anonim” se dorește a transcede în anonimat aceste icons cu ajutorul colajului de imagini.
Vladimir Putin
  
Donald Trump

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Charles

Vladimir Putin

Regina Elisabeta a II-a

Mihail Gorbaciov

Vladimir Putin, Raisa Putin


George j. Bush

Prințul Charles, Prințesa Diana și Regina Elisabeta a II-a

Bill Cinton și Hillary Clinton

Barack Obama

       Devalorizarea imaginilor unor personalități de notorietate în lume prin incorporarea și mimetizarea acestora într-un context comun cu oameni obișnuiți, induce o senzație de neobișnuit dar, în același timp, neașteptat de firesc. “Dezbrăcat” de personalitatea indusă de nivelul ridicat de popularitate,  omul incon ne apare cât se poate de normal, de obișnuit, de comun, dacă este plasat într-o altă conjunctură total necunoscută de cea inițială.

Pablo Picasso

Salvador Dali

Salvador Dali

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Madonna


Winston Churchill și Charlie Chaplin

John Lennon

Elvis Presley

       Alăturarea de obișnuit și, totuși, neobișnuit din fiecare lucrare creează o senzație de căutare febrilă în arhiva amintirilor pentru a depista elementele cunoscute. În timpul acestor căutări, imaginile icon își pierd astfel valoarea inițială de notorietate, devenind anonime.

Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill și Joseph Vissarionovich Stalin

Fidel Castro

Ghandi

Joseph Vissarionovich Stalin

Joseph Vissarionovich Stalin

Che Guevara


Vladimir Ilici Lenin

Elena Ceaușescu și Ion Iliescu


Nicolae și Elena Ceaușescu
Leonid Brejnev
Adolf Hitler (bebelus) și Joseph Vissarionovich Stalin (baietel)

       Artista ales ca și cadru de background un set de fotografii personale pe care le-a realizat în timp ce străbătea, în 2013, El Camino de Santiago, un drum inițiatic pedestru adresat oamenilor din toată lumea care aleg să devină pelerini pentru o perioadă de timp din viața lor, tocmai pentru a susține conceptul Devaluation Icon Personality.Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov

George Bush, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov

Albert Einstein

       Imaginile de pe acest drum surprind oameni obișnuiți cărora le-a alăturat imagini icon ale unor personalități mondiale. Chiar și traseul în sine poate constitui trecerea prin timp a acestor icons, așa cum pelerinii se schimbă de la an la an pe El Camino și toți sunt anonimi.
        Andy Warhol a fost primul artist de notorietate, la rândul său și el devenit icon ulterior, care a folosit imaginea unor personalități în arta sa. În 1967, a realizat un tablou cu legenda cinematografului american, Marilyn Monroe, “Marlyn”, pictând pe pânză cu auriu irizat astfel încât chipul divei incon să strălucească în centrul compoziției. Ca și alte picturi ale lui Warhol, care o prezintă pe Monroe, această lucrare se bazează pe o publicitate mare încă din 1953, publicitate care se făcea pentru filmul “Niagara”. Duplicând apoi o fotografie a actriței cunoscută de milioane de privitori, Warhol a subminat unicitatea și autenticitatea caracteristică portretisticii tradiționale. În schimb, el a prezentat-o pe Monroe ca pe o imagine infinit reproductibilă.
        Warhol a mai folosit imagini icon a unor personalități ca Mao Tse Tun, în 1972 sau Elvis Presley, în lucrarea “Double Elvis” din 1963/1976.Niciun comentariu: