miercuri, 15 mai 2013

Căsuţe de poveste între artă şi loc de joacă

Rob Heard, un fost cirurg în vîrstă de 47 de ani, din Somerset, Anglia, creează căsuţe de poveste din crengile copacului Leylandii, un copac care nu are nici o utilizare reală odată doborît. Lui Rob i-a venit însă ideea de a crea sculpturi din aceste crengi ca o modalitate de a învinge plictiseala după ce s-a rănit la încheietura mîinii într-un accident de maşină Accidentul l-a lăsat în imposibilitatea de a lucra timp de şase luni. Aşa se face că şi-a descoperit talentul pentru sculptură, fosatul chirurg intrînd în rîndul artiştilor artizani. „Am început să fac căsuţe din crengi pentru ca fiicele mele să se joace cu ele. Îmi place cînd iau sculpturile la tîrguri şi vin copiii mulţi în jurul lor şi începe să le atingă. Părinţii însă ţipă mereu la ei să nu le atingă. Dar eu le spun adulţilor să-şi lase copii să se joace cu ele pentru că sculpturile mele pentru asta sînt menite: să încînte şi să te joci cu ele. Singura mea limită este înălţimea plafonului atelierului meu de lucru, dar poate că acest lucru este o binecuvîntare”, spune artistul.


Pentru fiecare căsuţă în parte, Rob Heard poate aloca şi pînă la 400 sau 500 de ore de muncă, inclusiv timpul petrecut doar stănd şi privind la piesele, meditaţie cu privire la modul în care acestea sînt de gînd să se dezvolte. Creaţiile sale sînt unice, artistul neputînd realiza două căsuţe la fel. “Am vrut să dau o utilitate copacilor Leylandii care erau tăiaţi şi nu se mai folosea nimic de la ei. Eu sînt chirurg, acum chirurg de copaci”, spune Rob Heard, adăugînd că a fost inspirat de casele din mediul rural jurul locuinţei sale şi că a adunat în curtea sa toate ramurile de lemn tăiate din copacii pe care vecinii le-au aruncat. Fiecare pasarelă aeriană sau scăriţă din căsuţele sale conduc la o camera - nu există fundături – sau la un turn. Elementele individuale ale sculpturilor sînt tăiate sau sculptate manual şi fixate apoi cu ace şi lipici, pînă la ultima ţiglă de pe acoperiş.





Interesant este că lui Rob Heard nu va duce lipsă de material. Şi aceasta deoarece, în anul 2005, autorităţile locale au fost introdus noi reguli cu privire copacii Leylandii care, dacă sînt lăsaţi nesupravegheaţi, pot urca la înălţimi mari. Mai mult, proprietarii unor copaci Leylandii se pot confrunta cu amenzi de pînă la 1.000 £ în cazul în care nu reuşesc să reducă din coroana lor care limitează lumina solară din împrejurimi. Noua legislaţie dă astfel mînă liberă că autorităţilor locale care pot interveni în litigiile cauzate de gardurile vii „nejustificat de mari”.









Rob Heard îşi aminteşte că dragostea lui pentru natură a moştenit-o de la tatăl său cu care făcea plimbări lungi în păduri pentru a culege ramuri de salcie din care confecţiona palete de criket. Această nouă cale pe care a apucat-o în carieră a evoluat treptat în construirea de locuri de joaca din lemn pentru copii, unde Rob a devenit renumit pentru corăbiile sale de piraţi renumiţi. În timpul procesului de planificare a fiecărui proiect el a dezvoltat modele de lucru de mici dimensiuni pentru clienţii săi pentru a ilustra modul în care echipamentele de joacă terminate s-ar potrivi împreună. La început, Rob începe lucrul cu o creangă lăsînd forma căsuţei să urmeze natural forma ramurei. Pot exista şi schiţe desenate, dar căsuţa se dezvoltă de la un sentiment al lui Rob care vrea ca în această călătorie călătorie sculptura sa să se simtă, să trăiască. O atenţie deosebită este acordată la detalii, astfel că, deşi structurile par foarte firave, în realitate devin robuste. “Căsuţele nu sînt delicate pentru că sănt menite pentru a te juca cu ele. Este o combinaţie de frumuseţe, delicateţe şi robusteţe”, explică Rob Heard. De fapt, acest fapt este adevărata lui afacere, căsuţele de basm fiind în acelaşi timp şi un loc de joacă. “Puteţi petrece ore rătăcind pe pasarele, în cămăruţe, în turnuleţe, adevărate poteci şi lăcaşuri din mintea ta. Acestea sînt piese cu adevărat inspirate de artă”, mai spune Rob Heard. 










Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...