Translate

joi, 27 august 2009

Felix Aftene: “În colaj, există risc zero să ajungi în zona kitsch”

Intr-un articol despre colajele mele, publicat in cotidianul Evenimentul Zilei, artistul iesean Felix Aftene vorbeste despre arta colajului.
 
Felix Aftene: “În colaj, există risc zero să ajungi în zona kitsch”

Artistul ieşean Felix Aftene, care a participat la numeroase expoziţii cu lucrări de colaj,  vede acest tip de artă ca pe un montaj de film. “Colajul înseamnă decontextualizare, reansamblare după reguli de compozţtie, dar cum, astăzi, deconstructivismul este un curent prezent în toate artele contemporane, iar elementul surpriză şi inedit fascinează tot mai mult, cred ca ceea ce fac cei doi artisti ai colajului (n.r. Ion B. şi Carmen M.) se poate numi artă. Putem asemăna colajul cu montajul unui film”, spune Felix Aftene, adăugând că în colaj “riscul de a ajunge în zona kitsch-iului este aproape zero”

El explică faptul că arta colajului a luat amploare în România mult mai târziu decât în Franţa, Germania sau Polonia. Acest tip de artă s-a dezvoltat concomitent cu arta tiparului, care în perioada comunistă evident ca stătea prost. Colajul a fost destul de sporadic văzut şi simţit în spaţiile de expunere, în galerii, iar în muzeele de artă aproape că nu există”, spune artistul

Felix Aftene subliniază că fără apariţia fotografiei, colajul nu ar fi fost posibile, iar primele forme “bine legate şi recunoscute ca şi artă prezentă râvnită în muzeele din Europa sunt lucrările dadaiştilor Marchel Duchap, Pablo Picasso şi Salvador Dali”. “Suprarealistul Dali picta după fotografie şi colaje, iar în casa muzeu din Cadaques avea o impresionantă cameră plină de colaje cu articole şi imagini din reviste cu subiectul Dali”, povesteşte Felix Aftene.


Cititi mai mult:
Ion B. la feminin sau cum să povesteşti lumea cu hârtie şi foarfece > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ion-b-la-feminin-sau-cum-sa-povestesti-lumea-cu-hartie-si-foarfece-891346/pagina-articol/2.html#ixzz1uMTiOu4z
Niciun comentariu: