Carl Warner,
fotograful peisajelor din legume
Carl
Warner s-a născut în Liverpool, Anglia, dar la vîrsta de şapte ani
s-a mutat în Kent, A fost un
copil care petrecea ore întregi în sala de desen şi crea
lumi din imaginaţie. Artistul spune că a
fost inspirat de artisti precum Salvador Dali, Woodroofe Patrick, Roger Dean
sau Hipgnosis. Carl Warner şi-a început cariera prin
a merge la un colegiu de artă, cu scopul de a deveni grafician,
iar această alegere a fost firească avînd în vedere că şi-a decoperit talentul
pentru desen încă de mic. Dar a descoperit la fel de repede că ideile sale de creaţie sînt mai
potrivite pentru fotografie şi a găsit acest
nou domeniu mai interesant pentru lucrul său. După
un an la Colegiul de Artă Maidstone, în
1982 s-a
mutat la un colegiu din Londra pentru a face un curs de trei ani în
fotografie, film şi televiziune. În
1985, Carl Warner a plecat
în diferite colţuri ale lumii ca asistent pentru alţi fotografi
de publicitate. După un an a devenit şi el
unul dintre aceşti fotografi.
Deşi iniţial a înclinat spre fotografia de peisaj, Carl Warner a devenit un
fotograf de succes şi cu alte aspecte ale acestui domeniu artistic,
ramificîndu-se
în alte
zone ale fotografiei, mai ales din lumea
publicităţii. În ultimii zece
ani, el a dezvoltat o tehnică incredibilă pentru
realizarea unor peisaje din alimente.
Această pasiune avea să-i aducă multe contracte cu agenţii de publicitate din întreaga lume pentru a produce aceste peisaje unice comandate de clienţi din industria
alimentară.
Carl
Warner îşi construieşte mai întîi peisajul din alimente, apoi le fotografiază în straturi, de la prim-plan pînă în
fundal. Procesul se desfăşoară foarte
repede pentru ca alimentele să nu se degradeze şi să-şi piardă prospeţimea sub
lumina şi căldura lămpilor. Fiecare element este apoi
pus împreună în
producţia de post pentru a se realiza imaginea finală care să includă şi aspectul tridimensional.
Rezultatele sînt pe-atit de spectaculoase, pe-atît de extraordinare, dovedind o modalitate ingenioasă pentru publicitatea la alimente. Pe lîngă legume şi fructe, materialele alimentare sînt din ce în ce mai diverse: ciocolată, îngheţată, pîine, şuncă, produse de patiserie, paste făinoase, etc. Carl Warner apelează însă şi la alte materiale, altele decît cele din domeniul alimentar, pentru a realiza superbele sale peisaje. De la haine şi încălţăminte şi pînă la şuruburi, cuţite, furculiţe şi linguri sau obiecte electrocasnice.
Rezultatele sînt pe-atit de spectaculoase, pe-atît de extraordinare, dovedind o modalitate ingenioasă pentru publicitatea la alimente. Pe lîngă legume şi fructe, materialele alimentare sînt din ce în ce mai diverse: ciocolată, îngheţată, pîine, şuncă, produse de patiserie, paste făinoase, etc. Carl Warner apelează însă şi la alte materiale, altele decît cele din domeniul alimentar, pentru a realiza superbele sale peisaje. De la haine şi încălţăminte şi pînă la şuruburi, cuţite, furculiţe şi linguri sau obiecte electrocasnice.
Această nouă abordare dă un finisaj extraordinar creaţiilor sale, artistul abordînd şi altfel pasiunea sa. Personal, mi-au placut foarte mult aceste creaţii din textile şi metale. Artistul parcă urcă un alt nivel şi ridică chiar şi arta sa spre o altă perspectivă.
http://www.carlwarner.com/
http://www.carlwarner.com/
Giuseppe Arcimboldo pictorul legumelor
Giuseppe Arcimboldo (n. 1527, Milano - d. 11 iulie
1593, Milano) a fost un pictor italian exponent al manierismului, cunoscut mai
ales datorită figurilor alegorice executate prin combinaţia diverselor obiecte
şi vieţuitoare (fructe, legume, peşti, păsări, cărţi etc.), legate metaforic de
subiectul reprezentat. Pentru aceasta, pictorul elabora din aceste materiale
personajul şi apoi se apuca de pictat.
Deşi nu a fost contemporan nici cu
Salvador Dali, nici cu Rene Magritte, nu e cu nimic mai prejos de aceşti doi
monştri sacri ai suprarealismului. Giuseppe
Arcimboldo a fost deopotrivă pictor, arhitect, maestru de ceremonii,
inginer hidraulic, decorator de saloane, designer de vitralii şi tapiţerii,
organizator de festivaluri şi jocuri de curte. Arcimboldo a servit la curtea imperială a trei împăraţi, şi toţi
trei i-au admirat operele şi au arătat respect faţă de spiritul artistului, spirit
ce depăşea timpul istoric în care a trăit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu