vineri, 4 mai 2012

KEITH HARING - artistul graffiti – sarbatorit astazi de Google



Astazi se implinesc 54 de ani de la nasterea artistului graffiti Kaith Haring, sarbatorit de Google. Keith Haring s-a născut pe 4 mai 1958 în oraşul Reading din Pennsylvania, SUA şi a crescut în Kutztown cu mama sa, Joan Haring şi tatăl său, Haring Allen, un caricaturist. El a avut trei surori mai mici, Kay, Karen and Kristen. Interesant este faptul că părinţii săi au vrut neapărat ca numele tuturor copiilor să înceapă cu litera ''K''.

Majoritatea lucrărilor artistului graffiti sunt inspirate din viaţa oamenilor din New York, din gesturile pline de energie şi vitalitatea debordantă a acestora. Google a respectat stilul lui Keith Haring şi a realizat o grafică a logo-ului în acelaşi ton.

Haring a îndrăgit arta de la o vârstă fragedă. În perioada 1976-1978, el a studiat arta comercială la The Ivy School of Professional Art, o şcoală de artă din Pittsburgh. El şi-a pierdut repede interesul pentru arta comercială şi, în 1978, la vârsta de 19 ani, s-a mutat la New York, unde a studiat la Şcoala de Arte Frumoase. Aici, el a fost inspirat în special de graffiti.

Haring a atras pentru prima dată atenţia publicului prin desenele sale cu cretă realizate pe peroanele de la metroul new-yorkez. Arta sa se remarca prin folosirea de linii îndrăzneţe, culorii vii şi figuri active care transmit mesaje puternice despre viaţă şi unitate.

Aici l-a cunoscut pe Jean-Michel Basquiat, un alt ''artist al străzii'', poreclit ''copilul graffiti''. Cei doi sunt consideraţi primii artişti graffiti care au ridicat această mişcare la rangul de artă.

Începând cu anul 1980, Haring a organizat expoziţii în Club 57 din New York. A participat la Expozitia din Times Square, unde a desenat pentru prima dată animale şi feţe de oameni. În 1981, el a schiţat primele sale desene cu cretă pe hârtie neagră şi a vopsit tot felul de obiecte din plastic şi metal.

KEITH HARING a reuşit să atingă cu desenele sale simple milioane de oameni. A ales să rămână dedicat acestui public larg. Şi-a deschis un magazin unde arta sa a fost aplicată pe tricouri, jucării sau magneţi. Mulţi l-au criticat. Keith Haring a primit însă sprijin de la fani şi de la mentorii săi, inclusiv legendarul Andy Warhol. În 1988, Keith Haring a fost diagnosticat cu HIV. În 1989 a creat ultima sa operă, pe zidul unei biserici din Pisa. O pictură numită Tuttomondo. Keith Haring a murit în februarie 1990.


mai multe pe http://www.gandul.info/magazin/keith-haring-artistul-graffiti-omagiat-azi-de-google-printr-un-logo-special-9592062

http://www.realitatea.net/keith-haring-google-logo-pictorul-pentru-care-a-cantat-maddona-omagiat-de_939012.html

http://coca-cola-art.com/2008/08/11/keith-haring/





Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...