luni, 21 mai 2012

Colajul şi... statuia lui Traian cu lupoaica - artişti anonimi


Statuia împăratului Traian cu lupoaica este amplasată pe treptele Muzeului Naţional de Istorie de pe Calea Victoriei, din Bucureşti. Pentru acest monument  Primăria Capitalei a plătit 45.000 de euro. Tema operei de artă, realizată de artistul Vasile Goduz, este geneza poporului român născut, conform legendei (doar o legendă), din amestecul dacilor şi romanilor. Asfel că, potrivit acestei presupuneri, cele două personaje, Împăratul Traian şi o lupoaică cu capul inspirat din celebrul stindard dacic (un cap de lup înfipt într-un par), sînt foarte nimerite, potrivit autorului sculpturii, să ateste, într-o manieră artistică, această mixtiune din care a apărut, potrivit unora, poporul român. Personal, eu sînt convinsă că ne tragem doar din daci. Că ne-a fost influenţată limba şi de cea latină este altă poveste. Oricum, cred că unii daci ştiau foarte bine limba latină şi chiar greaca, deoarece mulţi meşteri greci au lucrat la zidurle cetăţii Sarmisegetuza, iar latina era limba locuitorilor unui imperiu puternic, imperiul roman. Este improbabil aşadar ca dacii sa nu cunoască această limbă avînd în vedere că romanii şi-au întins imperiul pînă la graniţele Daciei.


Unii romani au gasit încă o modalitate de a se distra pe seama acestei sculpturi. Imediat ce a fost amplasată în acest loc vizibil au şi apărut comentarii. Eu am ales colajele dintr-un motiv evident :)















Foto preluate de pe: 



Mai jos aveţi nişte imagini cu stindardul lupul dacic văzut de Terra Dacica Aeterna, o reconstituire după sursele antice, literare şi arheologice. Mai multe informatii pe aceasta temă pe http://cuibus.ro/blog/lupul-dacic-vazut-de-terra-dacica-aeterna.html. Un material interesant de altfel. Apoi am postat imagini cu celebra sculptură lupoaica alăptînd pe  Romulus şi Remus, întemeietorii Romei pentru a intregi elementele care au fost folosite pentru realizarea sculturii atiti de controversate.



 



 

 


Despre istoria şi semnificaţia aceastei statui ajunsă pe treptele Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti găsiţi pe:


Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...