vineri, 29 iunie 2012

Incredibilele hiper colaje digitale ale lui Jean Francois Rauzier

Jean-François Rauzier este un artist francez, care s-a născut în 1952 şi trăieşte în prezent la Paris. Fascinat de fotografie de la o vîrstă fragedă, Jean-François Rauzier a absolvit prestigiosul Colegiu Louis Lumiere”, în 1976. În 2002, activitatea sa artistică a luat o întorsătură radicală şi inovatoare: el a inventat conceptul deHyperphoto” care înseamnă "împletit", adică împreunarea a sute sau mii de imagini de înaltă rezolutie într-un colaj enorm şi uimitor. Imaginile sînt  luate cu un teleobiectiv şi asamblate apoi pe calculator.

 
În lucrările sale monumentale Jean-François Rauzier mixeazămarele” infinit şi „micul” infinitezimal, într-o abundenţă de detalii, atît de neobişnuit şi fascinant. Imaginea astfel recompusă digital este modalitatea artistului de a da viaţă la o lume de vis. Lucrările sale scufundă privitorul într-un univers fantastic şi neobişnuit. Ele oferă o reflecţie asupra realităţii, a locului omului în oraş sau pe această planetă, a percepţiei lumii, dar este şi o invitaţie la o călătorie de excepţie.

"Sînt de acord că poate suna ciudat", explică Jean-François Rauzier cînd a fost întrebat de ce el îşi petrece timpul pentru a produce doar o singură Hyper-fotografie."Sînt fotograf, pictor şi sculptor de 30 de ani şi aceste tehnici diferite de exprimare le-am explorat pînă în 2001. În acel moment am început meu să lucrez hyper-fotografie şi nu am nevoie să fac nimic altceva. Sînt pe deplin satisfăcut de noua tehnică. Ca fotograf, pot utiliza acest mediu de artă puternic pentru a capta realitatea. Ca pictor, pot controla imaginea mea şipun exact ceea ce vreau unde vreau. Şi, ca un sculptor petrec mult timp, ca o meditaţie şi pentru a avea plăcerea de a atinge şi simţi textura,. Apoidepărtez pentru a vedea întreaga operă. Hyper-Photo este o combinaţie din toate acestea", explică Jean-François Rauzier.










 
Fiecare imagine pe care Jean-François Rauzier o asamblează este un colaj de 600 pînă la 1.000 de imagini individuale, fiecare luate una cîte una folosind un obiectiv pe o perioadă de una pînă la două ore. O dată ce intreaga scena este capturată, Rauzier le lipeşte pe calculator folosind programul Photoshop. Detaliile sînt foarte importante astfel că imaginile sînt contopite atît de bine încît cu ochiul liber nu se pot vedea cînd începe sau se termină fiecare imagine asamblată.





"Am emoţii la început, pentru că nu pot vedea cu adevărat cum va fi imaginea finală. A fost dificil pentru mine cînd m-am apucat de acest gen de colaj. Este exact opusul fotografiei. Ca fotograf clasic, mă uit în vizor, trag cadrul şi am poza mea. În cazul hiper-fotografiei, în vizor vezi doar detaliile. Am încercat un vizor cu unghi larg, ca şi regizorii de film, dar este imposibil să obţii o viziune de 360 ​​de grade. Există tipuri de vizor la 180 de grade, dar imaginea este denaturată atît de mult încît nu să pot să-mi imaginez rezultatul. Aşa că, atunci cînd trag imaginile am doar cîteva idei, dar nu ştiu cum va fi imaginea de final. Este întotdeauna o aventură, o descoperire a unei lumi paralele. Munca mea este de asemenea aproape de bucătărie, cu o multitudine de ingrediente care urmează să fie pregătite", spune Jean-François Rauzier. Iar personajele care populează oraşele sale ireale sînt la fel de fantastice. Imaginile sale se referă adesea la patrimoniul (arhitectural, literar, cultural, faunier), dar şi la imaginaţia colectivă.















 
Timp de mulţi ani, acest virtuoz al tehnologiilor digitale a fost recompensat cu numeroase premii şi a primit recunoaşterea colegilor de breaslă. Jean-François Rauzier a cîştigat numeroase premii prestigioase, artistice şi fotografice. În 2006, la expoziţia de fotografie de la Berlin "Up-data", el a fost distins cu "Premiul Proiecţii", în 2008, dar a primit şi Premiul Arcimboldo” pentru creaţie digitală, iar în 2009 a fost recompensat cu APPPF în categoria fotografie de arhitectură. În 2010 a primit Premiul "Eurazeo". Lucrările sale sînt expuse şi colectate în întreaga lume.













Niciun comentariu:

A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...