La prima vedere, aceste ceasuri încîntătoare arată ca cele ce ar fi putut fi lucrate de cei mai buni producători elveţieni. Însă ele sînt făcute de un tîmplar fără nici o pregătire în domeniul orologeriei. Ucraineanul Valerii Danevych face pentru încheietura mîinii ceasuri aproape în întregime din lemn, singura excepţie fiind un arc de metal necesar pentru a propulsa mişcarea.
Trăgîndu-se dintr-o linie lungă de tîmplari, Valerii Danevych, născut la 13 octombrie 1968, spune că a fost fascinat de lemn şi cioplirea acestui material încă din zilele lui de şcolar. Atunci a făcut o chitară de 3 cm la care a adăugat fire de păr uman pentru corzi. A crescut şi o dată cu el abilităţile sale s-au îmbunătăţit, iar Valerii s-a îndreptat spre restaurarea obiectelor din lemn şi crearea de opere de artă în miniatură pentru a face produse mecanice. Dar la un moment dat şi-a spus că este timpul pentru o schimbare. Astfel că, deeşi are nici o pregătire ca ceasornicar, el a început să lucreze ceasuri de mînă din lemn, care să şi funcţioneze, încă din anul 2005. În această fază experimentală a carierei sale, el a învăţat elementele de bază ale unui ceasornicar, dar a studiat şi proprietăţile lemnului de pădure care erau potrivite pentru orologeriei. Prima lui mişcare a fost să proiecteze pentru un ceas de podea. După mai multe încercări şi erori, a reuşit să realizeze primul ceas de buzunar, în 2008, iar pe ultimul l-a terminat în 2010. Acesta din urmă, o adevărată bijuterie, la fel ca toate creaţiile sale, are 30mm diametru, 13mm grosime şi este făcut din nod de mesteacăn, lemn de măr şi bambus.
Pentru ca ceasurile sale din lemn să fie funcţionale, a durat un timp pentru Valerii pentru a găsi ce tipuri de lemn erau cele mai potrivite pentru piesele mici necesare, dar şi pentru a învăţa elementele de bază ale orologeriei. Valerii Danevych utilizează cea mai mare parte lemn de mesteacăn, din cauza durităţii sale, dar şii rezistenţei. Dar, a găsit şi altă esenţă, într-un lemn exotic, cum ar fi, măr, ienupăr sau bambus. “A fost nevoie de un timp pentru a determina ce tip de lemn erau cele cele mai potrivite pentru piesele mici necesare dar şi pentru a învăţa elementele de bază ale orologeriei”, spune artistul ceasornicar în lemn. De altfel, fiecare tip de lemn oferă ceasurilor sale frumuseţea unei texturi diferite. Singura componentă din ceasurile acestui artist care nu este din lemn este confecţionată din oţel şi este arcul în spirală care propulsează mişcarea tuturor rotiţelor din lemn. Valerii Danevych realizează din lemn inclusif lanţul pentru ceasurile de buzunar din lemn precum şi brăţara pentru cele de mînă. „Fac acestea ceasuri pentru suflet şi nu de dragul banilor. Cînd am de lucru la un mecanism, mă bucura ca un copil de fiecare dată cînd reuşesc fiecare detaliu şi uit de probleme”, spune Valerii Danevych.
Primul ceas din lemn a reuşit să-l termine în trei ani, fiind un ceas de buzunar perfect funcţional din lemn. Dar ce înseamnă funcţional la un ceas din lemn Unele dintre ceasurile sale funcţionează şi 20 de ore avînd, de obicei, o precizie de pînă la cinci minute pe zi. În 2012, în semn de recunoaştere a pasiunii, răbdării şi creaţiilor sale impresionante în confecţionarea unor ceasuri unice din lemn, Valerii Danevych a fost primit la Academia Creatorilor Independenţi de Ceasuri (Academia Horlogère des Createurs Indépendants (AHCI), cu stand la Baselworld). Mai trebuie spus că un ceas din lemn, creaţie a lui Valerii Danevych, se vinde cu suma de 100.000 de euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu