Translate

joi, 8 august 2013

Cînd sfîrşitul basmelor nu mai este „Au trăit fericiţi pînă la adînci bătrîneţi”

Căsătoria ratată din Alba ca Zăpada, o Cenuşăreasă alcoolică și un Robin Hood obez. Este seria de fotografii a artistei israeliene Dina Goldstein care include personaje din basme şi poveşti celebre care duc o viață nefericită pînă la adînci bătrâneți. Sîntem obişnuiţi cu basmele cu finaluri fericite. Dar ce se întîmplă cînd acestea se termina lamentabil. Este întrebarea pe care a pus-o în practică artista fotograf Dina Goldstein. În imaginile ei personaje iconice cedează în destine tragice, cu cancer, alcoolism şi căsnicii nefericite. "Această serie s-a născut dintr-o durere personală profundă, atunci cînd m-am dezlănțuit împotriva finalurilor basmelor „Au trăit fericiţi pînă la adînci bătrîneţi” un motiv hrănit cu lingura în copilarie”, spune fotografa născută în Tel Aviv, Israel. Ea a adăugat că a fost inspirată pentru a crea astfel de imagini atunci cînd prima ei fiică a devenit interesată de prințese, iar mama ei a fost diagnosticată cu cancer la scurt timp după aceea. "Cele două evenimente s-au ciocnit și m-au făcut să mă întreb cum ar arăta o prințesă dacă ea ar fi avut de luptat cu o boală, sau ar fi luptat ca să-şi asigure o situaţie financiară sau cu s-ar fi descucat cu îinaintarea în vîrstă şi pierderea frumuseţii exterioare. Am început astfel să-mi imaginez ce-ar putea întîmpla cu prinţesele după “pînă la adînci bătrîneți”. Firește acest lucru ar fi însemnat că aceste personaje să se ocupe de provocările cu care toate femeile moderne se confruntăîn viaţa reală”, spune artista.
Prima idee a fost de a descrie un Rapunzel modern, care-a pierdut tot părul prețios la chimioterapie. Imaginea arată acest personaj de basm pe un pat de spital, ținînd în brațe o perucă din păr lung și blond. Într-o altă fotografie, Alba ca Zăpada este văzută ținînd în brațe doi copii care plîng în timp ce alţi copii stau atîrnaţi de rochia ei. Ea pare a fi victima unui mariaj nefericit, Făt-Frumos vîzîdu-se în fundal cum se uită plictisit la televizor și bea bere în loc să-şi ajute soţia cu copiii. "Eu sînt un realist acerb, așa că am vrut printese care să fie în situații de viață reale cu probleme reale", axplică Dina Goldstein. Chiar și povestea Cenușăresei are un final tragic, o imagine întunecată a prințesei blonde o arată stând cu capul pe masă într-un bar murdar, lîngă un pahar cu alcool şi un grup de oameni uitîndu-se la ea. În schimb, versiunea modernă a lui Micul Robin Hood îl prezintă ca fiind obez. 
"Aceste imagini te forțează să contempli viața reală: razboi, obezitate și obsesia de a rămîne mereu tînăr veșnice. Basmele au eșuat în poluarea și degradarea oceanului, în război, obezitate, dispariția culturilor indigene", spune Dina Goldstein. Una dintre cele mai controversate fotografii este o prinţesă din Orientul Mijlociu înfăţişată ca un terorist. Artista explică că, dimpotrivă, "ea este un războinic care luptă în prima linie, la fel ca atît de multe femei care sînt în prezent în Irak". Fotograful speră că imaginile vor da de gîndit şi va trezi emoții în privitori.Niciun comentariu: