miercuri, 28 noiembrie 2012

Uimitoarele picturi rupestre moderne



Andre Muniz Gonzaga
Artistul brazilian Andre Muniz Gonzaga este un artist de stradă, care este recunoscut pentru picturile sale pe suprafeţe neregulate, inclusiv la scară mare, pe roci. Portretele sale pe suprafeţe degradate şi poroase sînt pictate în spaţii publice specifice. Andre Muniz Gonzaga alege cu atenţie locurile şi suprafeţele pe care urmează să picteze, acestea fiind de multe ori în zone urbane sărace. Andre Muniz Gonzaga a început acest proiect în 1997, iar stilul său unic de portrete, picturi murale graffiti lustruite, i-au adus şi recunoaştere internaţională. Suprafeţele sale pictate au apărut în locuri din Portugalia, Senegal, Berlin, Amsterdam şi, desigur, Brazilia natală. În încercarea lui de a începe un dialog între artă şi public, interacţionînd  cu natura şi folosind petele, mucegaiul, crăpăturile şi clădirile prăbuşite pentru a picta, Andre Muniz Gonzaga îşi cataloghează stilul ca fiind o „pasiune bizară”. “Este, cu siguranţă, ceva unic acest graffiti brazilian, marginalizat în alte ţări, dar nu în acelaşi fel. E diferit, stilul fiind rupt din cel din New York”, spune Andre Muniz Gonzaga.














ROA
Roa este un alt artist pentru care clădirile şi strada devin “pînze” pentru pictat. Vizitînd recent oraşul Johannesburg din Africa de Sud, ROA a creat o pictură uriaşă cu şase animale enorme africane trîndăvind pe partea laterală a unei clădiri. Însă creaţiile acestui artist se pot vedea în multe oraşe ale lumii, înclusiv Chicaco, oraşul natal.
 











Borondo
Borondo, un alt artist de stradă, este din Spania, iar creaţia lui se bazează pe tehnici din pictura clasică, o vedere oarecum neobişnuită în lumea artei de stradă. El realizează la scară mare picturi cu figuri umane neterminate şi camuflate care provoacă strabism atunci cînd priveşti detaliile fiecărei lucrări. Însă efectul este extraordinar.



luni, 26 noiembrie 2012

Vladimir Clavijo Telepnev – patriarhul rus al fotografiilor de publicitate

Născut 1962, la Moscova, Vladimir Clavijo Telepnev a absolvit în 1986 Academia de Arte Grafice din Moscova. Începînd cu 1986 devine fotograf de presă pentru ediţiile italiene, franceză şi spaniolă ale unor ziare, dar în acelaşi timp participă activ şi la expoziţii de pictură şi grafică. A fost numit patriarhul rus al fotografiilor de publicitate, fotografiile sale prelucrate fiind un amestec de măiestrie între dramă şi romantism, toate în tonuri sepia şi cu parfum din secolul trecut. Mintea fotografului rus lui Vladimir Clavijo Telepnev pare aşadar blocată în trecut. El oferă o privire singulară şi poetică asupra Rusiei, un loc enigmatic şi mistic pentru mulţi. Iar deosebit în opera sa este modul în care tratează frumuseţile feminine, surprinse în seria "Senzualitate", o serie ce transmite o atmosferă de epocă în care ai senzaţia că intri în budoarul unei femeie elegante a secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Eu am selectat cîteva dintre fotografiile dedicate frumuseţii feminine, acele în care artistul surprinde partea din spate a trupului femeii, aşezat într-un decor atent elaborat.











Ca artist, Vladimir Clavijo Telepnev a cochetat şi el cu tema “Alice în Ţara Minunilor”, iar rezultatul este unul delicat şi suav, misterios şi parcă din alt timp.
 











vineri, 23 noiembrie 2012

Artă cu fierul de călcat şi lenjerie de pat

Creativitatea artiştilor nu cunoaşte margini. Este şi cazul unui artist din Rusia cooptat pentru o reclamă a companiei Philips din Rusia. Artistul trebuia să conceapă un proiect care să promoveze fierul de călcat marca Philips. Astfel, el a avut ideea de a recrea tablouri celebre şi portrete din lenjerie de pat şi cu ajutorul fierului de călcat. În timp ce cei mai mulţi oameni au tendinţa de a folosi un fier de călcat pentru a elimina cutele de pe hainele lor şi de pe lenjeria de pat, artistul întreprinzător rus a reuşit să creeze din cute opere de artă. 



Cu ajutorul fierul de călcat a transformat un cearşaf într-o foaie albă. Tehnicfolosită l-a ajutat pe artist să creeze replici ale capodoperelor unor pictori olandezi clasici cum sînt Van Gogh, Rembrandt sau Vermeer. Lucrările au fost toate recreate cu pricepere pentru a fi utilizate într-o reclamă dedicată produselor electrice casnice ale companiei Philips din Rusia. Una din lucrările cele mai renumite ale lui Vincent van Gogh, Autoportret cu ureche bandajată, a devenit piesa de rezistenţă a artistului.




A ntonim la a nonim        „A ntonim la a nonim” este un proiect al artistei Carmen Maftei care își propune să releve o altă perspe...